Allebei met overmacht en allebei voornamelijk dankzij een sterk looponderdeel: zowel Jorik van Egdom en Jony Heerink hebben zich vanmiddag tot Nederlands kampioen OD gekroond. Voor Van Egdom betekende dat een prolongatie van zijn titel. Heerink schuift een plekje op ten opzichte van vorig jaar: toen werd ze tweede.

Op voorhand gaf Van Egdom al te kennen in Veenendaal – zijn woonplaats – te willen winnen, maar de wedstrijd ook als trainingsrace te zien. Tijdens het zwemmen moest hij even een gaatje laten, maar op de fiets kwam hij snel bij de kopgroep om vervolgens hard door te trekken. Samen met Marco Akershoek en Jardy van den Heuvel, de uiteindelijke nummers twee en drie, kwam Van Egdom weer in de tweede wisselzone. Tijdens het lopen sloeg hij direct een gat dat alleen maar groter werd. ,,Ja, een superdag. Het weer zat een beetje tegen, maar de wedstrijd was goed. Mijn dag kan niet stuk.” De volledige reactie van Van Egdom hier:

(tekst gaat onder video verder)

Ook Akershoek, de uiteindelijke nummer twee, was meer dan tevreden. Vorig jaar werd hij vierde op het NK OD en dit jaar wist hij eigenlijk al dat hij niet van Van Egdom zou kunnen winnen. ,,Het fietsen was loodzwaar met de regen. Mijn achterband gleed alle kanten op. Maar ik had goede benen en mijn vooraf bedachte tactiek pakte goed uit.” Zijn volledige reactie:

(tekst gaat onder video verder)

Bij de dames werd er dus gewonnen door Jony Heerink. Eigenlijk was er bij de dames een zelfde wedstrijdbeeld als bij de heren. Heerink kwam met een kleine achterstand uit het water. Samen met Deborah Wissink ging ze fietsend in de achtervolging op de koplopers van dat moment: titelverdedigster Sarissa de Vries en Marije Dankelman. Met z’n vieren kwamen ze van de fiets en daar was het Heerink die meteen een gat sloeg en haar voorsprong relatief rustig kon uitbouwen. ,,Het is lekker om te winnen. Ik weet dat ik in principe de sterkste loper ben, maar wilde niet te gek doen. Je moet toch bij de finish komen.” Haar uitgebreide reactie hier:

(tekst gaat onder video verder)

Het zilver was uiteindelijk voor De Vries, terwijl het brons naar Marije Dankelman ging (die daarmee wel het goud op het NK onder 23 pakte). Ondanks dat De Vries vorig jaar nog op het hoogste treetje stond, was ze nu zeker tevreden met haar tweede plaats. Dat heeft ook te maken met het feit dat De Vries de afgelopen weken veel last van vermoeidheid heeft gehad en daardoor slechter kon trainen. ,, Ik heb de laatste tijd een beetje lopen sukkelen, dus wist dat het uit mijn tenen moest komen vandaag.” Haar uitgebreide reactie zie je hier: