Een paar dagen na zijn geweldige vijfde plaats bij de World Cup Lausanne is Jorik van Egdom alweer bezig met zijn verbeterpunten. Hij wil tenslotte méér. Van Egdom heeft zijn vizier namelijk gericht op de Olympische Spelen in Tokyo.

In Lausanne zette Van Egdom zijn beste World Cup-klassering ooit neer. Toch stemt die vijfde plaats hem niet volledig tevreden. ,,Het resultaat is goed en daar ben ik heel blij mee, maar ik weet ook dat er nog zoveel meer in zit”, vertelt Van Egdom. ,,Ik zie zoveel verbeterpunten. Het zwemmen gaat de goede kant op en het is fijn dat ik daardoor vaker voorin de wedstrijd beland, maar ik ben nog niet waar ik zou moeten zijn. Dat ik in Lausanne de vijfde looptijd neerzet is goed, maar ik weet dat ik beter kan. Ook het fietsen is voor mijn doen niet goed”, laat Van Egdom weten die zich dit seizoen vooral heeft gefocust op het zwemmen en lopen, waardoor het fietsen is achtergebleven. ,,Ik fiets niet slecht ten opzichte van anderen, maar het voelt niet makkelijk. Normaal gesproken ben ik één van de betere fietsers. Als ik mezelf daar meer op ga focussen, kan ik daar makkelijk winst behalen.”

Van Egdom bij de ITU World Cup Lausanne (Foto: Petko Beier / ITU Media)

Aan ambitie ontbreekt het Van Egdom dan ook niet. Dat hij zichzelf blijft verbeteren is voor hem op dit moment het belangrijkste. ,,Elke wedstrijd gaat beter, maar je zou geen topatleet zijn als je niet meer wil”, geeft hij toe. Tot nu toe heeft Van Egdom al meerdere malen zijn uitstekende vorm kunnen tonen. Niet alleen bij de World Cup Lausanne, eerder dit seizoen versloeg hij Richard Murray in de Duitse Bundesliga en pakte hij de winst bij de ETU Cup in Weert.

Zijn constante goede prestaties zijn volgens Van Egdom het resultaat van een consistent trainingsritme. In de winter koos hij ervoor om een lange periode geen wedstrijden te doen, zodat hij veel trainingen kon draaien. ,,Het gaat uiteindelijk om de lange termijnplanning en het maken van deze keuze was daarvoor noodzakelijk. Voorgaande jaren had ik moeite met het combineren van veel wedstrijden en daarnaast goed blijven trainen. Na wedstrijden moest ik eerst herstellen en rust nemen voordat ik de trainingen weer kon oppakken. Dat zorgde ervoor dat ik structureel te weinig trainde”, vertelt Van Egdom die dankzij zijn nieuwe trainingsaanpak stappen maakt op allerlei fronten. ,,Ik presteer beter in wedstrijden, heb meer inhoud, waardoor niet alleen sprinttriathlons, maar ook Olympische afstanden steeds beter gaan, en ik herstel sneller, waardoor ik de trainingen weer eerder op kan pakken.”

Met oog op de Olympische Spelen in Tokyo wil Van Egdom dit seizoen vooral gebruiken om zijn algehele niveau verder te verbeteren. Dat betekent veel trainen, ook wanneer er wedstrijden op het programma staan. ,,Ik denk niet dat dat optimaal is voor mijn prestaties in wedstrijden, want als je relatief veel traint, sta je nooit honderd procent fris aan de start”, vertelt Van Egdom. ,,Maar ik hoef niet iedere wedstrijd te winnen, zolang mijn niveau maar vooruit gaat. Ik wil zorgen dat ik volgend jaar zo goed mogelijk ben”, klinkt Van Egdom vastberaden. ,,Het gaat de goede kant op, maar ik ben er nog niet. Zo reëel ben ik ook.”

Komend weekend zal Van Egdom zijn titel verdedigen bij het NK OD in Veenendaal. ,,Ik heb een relatief zware trainingsweek gehad en zie dit als een trainingswedstrijd, maar ik ga natuurlijk wel voor de winst.”