Bij de Triathlon Veenendaal worden zaterdag de nationale titels op de olympische afstand verdeeld. Sarissa de Vries en Jorik van Egdom zullen beiden aan de start staan om hun titel te verdedigen. Het NK OD is tevens de vierde van de vijf Eredivisiewedstrijden in de teamcompetitie.

Nadat Sarissa de Vries begin juni al de Nationale titel op de sprinttriathlon pakte, lijkt ze in Veenendaal opnieuw favoriet. Dat ze op de OD (1500m zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen) ook goed uit de voeten kan, bewees ze vorig jaar namelijk al door met een voorsprong van bijna vier minuten het NK op haar naam te schrijven. Jony Heerink pakte destijds de zilveren medaille en Marije Dankelman het brons. Ook zij zullen beiden in Veenendaal van start gaan.

Sarissa de Vries tijdens het NK OD in 2017 onderweg naar haar nationale titel (Foto: Sonja Jaarsveld)

Bij de mannen is Jorik van Egdom vastbesloten om zijn titel te verdedigen. Dat het met zijn vorm wel goed zit, liet hij zien door afgelopen weekend als vijfde over de finish te komen bij de ITU World Cup in Lausanne. Van Egdom zal concurrentie krijgen van onder meer Donald Hillebregt, die vorig jaar nog op een tweede plaats eindigde. Marco Akershoek viel vorig jaar met een vierde plaats net naast het podium, maar zal er daarom des te meer op gebrand zijn dit jaar wel een podiumplaats veilig te stellen.

In het teamklassement (dames) doet Ferro Mosae, het team waar onder andere De Vries deel van uitmaakt, goede zaken. Tot nog toe was het team uit Maastricht in alle voorgaande wedstrijden de sterkste. Hellas heeft 8 punten verzameld uit de afgelopen drie competitiewedstrijden en wordt op de hielen gevolgd door Kijani dat met 9 punten een derde plaats in het klassement inneemt.

Bij de mannen wordt het klassement op dit moment met 4 punten aangevoerd door Squadra. Met slechts één punt meer staat Rogelli / TriMates op een tweede plaats in de tussenstand. Waar Rogelli / Trimates er de eerste wedstrijd nog met de winst vandoor ging, wist Squadra de laatste twee competitiewedstrijden op haar naam te schrijven. Kijani en VISMA / TriCan (beide 12 punten) en TC Twente (13 punten) vechten samen om de derde plaats in het teamklassement.

De dames gaan zaterdag 25 augustus om 14:00 uur van start. Voor de heren klinkt het startschot om 15:30 uur.