Terwijl heel Nederland afgelopen weekend meeleefde met de voor- en tegenspoed van onze Nederlandse held Maarten van der Weijden tijdens zijn elfstedenzwemtocht, zijn er nog andere atleten bezig aan hun extreme uitdaging. Vorige weken hebben we het in de rubriek ‘Extreem’ over Ashley Horner en Michael Strasser gehad. Horner wil in vijftig dagen vijftig Long Distances afleggen, Strasser wil binnen 99 dagen van Alaska naar Patagonië fietsen. Ook deze beide atleten kenden ‘ups en downs’.

Dames gaan voor, daarom eerst Horner. Ze is goed van start gegaan in Haïti en gelijk doorgegaan naar Virginia Beach en daarna Maryland. Op dag vier ging het echter mis: na 15 kilometer fietsen begon ze met overgeven en ze moest uiteindelijk naar het ziekenhuis waar haar bloed afgenomen werd. Het wachten is nog op de uitslag: het zou kunnen dat ze in Haïti een virus heeft opgelopen. Zelf relativeert ze: ,,Mijn doel was om 100.000 dollar op te halen voor het weeshuis Maison Fortune. Ik heb de triathlons niet volbracht, maar is het echt falen als het andere doel bereikt is?” Zodra de uitslag van het bloedonderzoek bekend is, wil ze weer verder. Maar een echt plan is er nog niet. 

Met de Oostenrijkse Michael Strasser gaat het beter. Ook hij had het zwaar: gedurende vrijwel zijn hele weg door de Verenigde Staten had hij sterke tegenwind, waardoor hij minder kilometers per dag kon afleggen. Mentaal had hij het ook erg zwaar met meer dan duizend kilometer harde tegenwind. Zulke harde wind zelfs dat hij soms met een vermogen van 200 watt slechts 14 kilometer per uur fietste, terwijl hij zonder tegenwind met dit vermogen rond de 35 kilometer per uur zou fietsen. Ondanks de tegenslag heeft Strasser Mexico bereikt en is nu ook de wind gaan liggen. In de afgelopen dagen zijn de afstanden per dag ook weer toegenomen. Zo heeft hij gisteren maar liefst 400 kilometer afgelegd. Strasser ligt nog steeds op koers om zijn doel te bereiken en daarmee een nieuw record te vestigen met zijn 23.000 kilometer lange tocht! 

Onderstaand video’s van de derde en vierde week van Strasser (in het Duits)