Met startnummer 1 ging hij als hoogst gerankte atleet van start, dus geheel als een verrassing kwam het niet. Jorik van Egdom won zondag de ETU Cup in Weert. ,,Ik wist dat de winst binnen mijn mogelijkheden zou liggen. Mijn vorm is goed, dat hebben de afgelopen wedstrijden wel laten zien. Dat het dan in eigen land lukt is natuurlijk geweldig”, vertelt Van Egdom na zijn race.

Donderdag startte hij nog in de mixed teamrelay in Nottingham met de nodige spierpijn tot gevolg. ,,Dat was zó kort en zó hard, daar heb ik wel wat spierpijn aan overgehouden. Ik voelde de benen nog wat en had lichte spierpijn in de schouders. Toch voelde ik me sterk de afgelopen dagen.”

Het plan was om zo hard mogelijk te zwemmen en daar een voorsprong te pakken, maar Van Egdom zat er niet vooraan bij. ,,Ik werd op een flink gat gezwommen. Daar baalde ik van, maar ik zette direct de knop om omdat het zaak was om terug te komen.” Dat lukte Van Egdom al tijdens het fietsen, waar hij in een groepje terechtkwam en kon samenwerken om de achterstand te beperken. Vier koplopers hadden zich afgescheiden van de rest van het veld en na het fietsonderdeel kon de jacht voor Van Egdom echt beginnen.

Jorik van Egdom bij de mixed teamrelay in Nottingham (Foto: AquawizPhotography)

,,Ik kwam redelijk fris van de fiets en dat was in mijn voordeel bij het lopen, wat momenteel mijn beste onderdeel is. Ik wist dat ik anderhalve minuut goed moest maken om de wedstrijd te winnen, maar wilde zo constant mogelijk lopen en heb de eerste ronde daarom bewust wat rustiger gedaan. De tweede ronde ben ik gaan versnellen en heb ik de koploper ingehaald.”

Die eerste plaats gaf Van Egdom ook niet meer uit handen. Met nog 2,5 kilometer te gaan had hij een voorsprong van ruim 20 seconden. ,,Op dat moment wist ik zeker dat het ging lukken en heb ik alleen maar genoten. Er is niets mooier dan een European Cup winnen in eigen land.” Van Egdom kwam over de finish na 1:50:02, gevolgd door de Fransman Maxime Hueber-Moosbrugger (1:50:29) en de Britse Iestyn Harrett (1:50:37).

Ook bij de dames werd goed gepresteerd. Lotte Wilms liet in Weert opnieuw zien dat ze zich met de internationale top kan meten. Zoals het een voormalig topzwemster betaamt, kwam de atlete als een van de eersten uit het water. Slechts twee andere dames konden haar bijbenen, de rest van het veld werd op minimaal een minuut achterstand gezet. Deze sterke start zorgde ervoor dat Wilms na het fiets- en looponderdeel op een nette 7e plaats eindigde in een tijd van 2:06:38. De Olympische afstand werd gewonnen door de Russische Alexandra Razarenova die het verschil maakte met een erg sterke tien kilometer en na 2:03:12 finishte. Tweede werd de Zwitserse Jasmin Weber op ruim een minuut achterstand en op een derde plaats volgde de Duitse Nina Eim. De andere twee Nederlandse dames, Rani Skrabanja en Marije Dankelman, eindigden respectievelijk op een 18en 25plaats.