In het oosten van het land, in Enschede om precies te zijn, werd vandaag het Nederlands Kampioenschap Wintertriathlon afgewerkt. Een succesvolle dag voor Jeroen Lute, die zijn titel van vorig jaar succesvol wist te verdedigen. Dat deed hij ten koste van onder andere Matijn Straatsma en Richard Kramer. Bij de dames was Annelies Vrancke de snelste, maar omdat zij geen geldige licentie had, kroonde zij zich niet tot Nationaal Kampioen. Die eer ging naar Jeike Wallinga.

Bij de wintertriathlon werd tien kilometer gelopen, gevolgd door vijftig kilometer fietsen en afsluitend twintig kilometer schaatsen. Bij het looponderdeel was Izak Hanse met 36:32 minuten ruim de snelste. Ongeveer tweeënhalve minuut later kwamen Teun Sweere, uiteindelijke winnaar Jeroen Lute en ook Tim den Braber de wisselzone binnen. Bij het fietsonderdeel raakte Hanse zijn voorsprong kwijt: Lute reed ruim vier minuten sneller en mocht als eerste zijn schaatsen onder binden. Uiteindelijk pakte hij ook de winst, voor Straatsma en Kramer dus.

Bizarre vrouwenrace

Bij de dames een opmerkelijk tafereel wat betreft de uitslagen. De snelste dame van de dag, Annelies Vrancke, was oppermachtig. Na de finish bleek ze echter geen geldige licentie te hebben en daardoor geen aanspraak te kunnen maken op de Nederlandse titel. De tweede dame kreeg tijdens de race een tijdstraf, zat die niet uit, en werd gediskwalificeerd. Ook zij werd dus geen Nederlands Kampioen. De derde dame die vervolgens aanspraak zou maken op de titel, bleek ook niet de juiste licentie te hebben en dus ook geen Nederlands Kampioen te worden. Uiteindelijk waren er maar twee dames die daadwerkelijk meededen voor deze titel: Jeike Wallinga en Monique Koopman. De winst ging naar Wallinga en Koopman pakte dus het zilver in deze meer dan uitgedunde race.

Naast het NK voor de senioren waren er ook NK’s voor de jeugd en junioren. Jorrit Wynia en Britt van den Hoven mogen zich dit jaar Nederlands Kampioen Wintertriathlon bij de jeugd noemen. Zij waren de snelsten over 2.5 kilometer lopen, 15 kilometer fietsen en 5 kilometer schaatsen. Bij de junioren waren Bas Huttenhuis en Joelle de Ruiter de snelsten over de sprint afstand (5 – 22 – 10). Bij de masters werden op de kwart afstand ook verschillende titels verdeeld. Het volledige overzicht is te vinden op de uitslagensite van MyLaps.