,,Ik ben er klaar voor. Hoop ik. Zo’n eerste internationale race van het seizoen heb je gewoon geen idee hoe je er zelf voor staat en weet je ook niet zo goed wat je van je concurrenten kunt verwachten.” Marije Dankelman kijkt een dag voor de ETU Cup in het Spaanse Huelva vooruit. ,,Ik ben nu nog heel relaxt, maar heb morgen zeker weten zenuwen.”

Eén voordeel: heel lang hoeft Dankelman die zenuwen niet te voelen want al om negen uur in de ochtend duiken de 49 dames in het water. ,,Een groot en volgens mij ook sterk deelnemersveld. Ik start met nummer 33, dus ook al heb ik niet echt een specifiek doel voor morgen, hoop ik wel dat ik lager dan die plaats kan finishen. Ik ben doorgaans alleen niet zo sterk in de ochtend.”

Speciaal daarom heeft Dankelman de afgelopen dagen haar ritme al zoveel mogelijk aangepast. ,,Vroeg naar bed en ook vroeg weer op. Morgen, op de wedstrijddag, zet ik de wekker om vier uur.” Dat is dus om te simuleren dat er al een groter gedeelte van de dag op zit. ,,Ideaal is het niet, maar dan duik ik in de middag hopelijk weer even lekker mijn bed in”, lacht ze. ,,Ik hoop in ieder geval dat het zich tijdens de wedstrijd uitbetaalt.”

De race morgen is een OD, de afstand waarop Dankelman net als bij de Sprint overigens Nederlands Kampioen onder 23 is. Zeker bij de start zal ze zo hard mogelijk zwemmen. ,,En met mijn zwemonderdeel, ga ik er eigenlijk wel vanuit dat ik goed kan meekomen. Hopelijk heb ik bij het fietsen dan een mooie groep te pakken. De afstand ligt mij in ieder geval wel. Eigenlijk geldt voor mij vaak: hoe langer, hoe beter.”

Echte druk voelt Dankelman in ieder geval niet. ,,Dat is ook wel fijn bij zo’n eerste race. De verwachtingen zijn er nog niet echt. En daarnaast, hier wordt echt niet naar mij gekeken hoor. Die druk voel ik dus ook niet.” Zwaar wordt het overigens sowieso, want het parcours is absoluut niet makkelijk. ,,Het fietsen is eerst twintig kilometer richting het centrum van Huelva en dan volgen er vier rondes van vijf kilometer, met telkens een flinke klim. Het parcours gaan we later vandaag nog verkennen, zodat ik precies weet wat ik kan verwachten.”