Woensdagavond tijdens het jaarlijkse NOC*NSF sportgala is Jetze Plat wederom – net als in 2017 – benoemd tot Paralympisch Sporter van het jaar. ,,Een mooie herkenning”, noemt Plat het terecht. ,,In 2017 won ik hem ook. Dus dit is voor de tweede keer, maar het is anders doordat ik er niet bij was. Ik moet eerst het beeld in mijn handen hebben om weer het speciale gevoel te krijgen.” Plat kon er dan ook niet bij zijn dit jaar in verband met een al eerder geplande trainingsstage in Spanje. Gelukkig krijgt hij er toch nog een beetje van mee: ,,Mijn telefoon staat wel bomvol met reacties. Daaraan merk je wel weer hoe speciaal het is. Er zijn zoveel goede atleten in Nederland, als je dan tot beste para-atleet wordt benoemd is dat wel heel speciaal.” Plat werd eerder door de NTB ook al benoemd tot ‘Sportman van het jaar’.

Dit jaar zag Plat het winnen van de titel zeker nog niet als een gegeven. ,,Ik vond het heel spannend, want de andere twee atleten zijn grote. We hadden alle drie alles gewonnen wat we konden winnen. Vijf wereldtitels voor Jeroen (Kampschreur, skiër, red.) en Diede (de Groot, rolstoeltennisser, red.) heeft veel Grand Slams gewonnen. In 2017 na Hawaii had ik er iets meer vertrouwen in. Toen had ik misschien nog wel meer gewonnen dan de ander, maar dit jaar was het wel echt spannend.”

Aandacht voor de sport 
Met deze mooie titel brengt Plat onze sport weer goed onder de aandacht: ,,Ik denk dat het belangrijk is als paralympiër dat je veel in beeld komt. Al is dit anders dan een wedstrijd, door de media wordt het veel meer opgepakt dan World Cups, WTS races of een WK eigenlijk. Ook nu, in deze periode zonder wedstrijden, is het wel belangrijk en goed dat de sport en jij als atleet weer benoemd worden.”

Geen tijd voor feest 
Echt tijd om zijn overwinning te vieren heeft de atleet niet tussen alle trainingen door. ,,Er moest vandaag gewoon getraind worden”, verklaart hij dan ook nuchter. ,,Ik ga het in Nederland nog wel een keer vieren met een klein groepje. Maar het is toch anders dan een WK-titel. Je viert dit toch vooral op de avond zelf; dan is het heel speciaal. Als je nu in Spanje zit is dat dus net anders.”

Hoogtepunten
Als we Plat vragen naar zijn absolute hoogtepunt dit jaar – en er zijn veel mooie overwinningen om uit te kiezen – kiest hij toch voor zijn werelduurrecord: ,,Dat was wel heel speciaal en ook een eigen event. Er werd veel media aandacht en bekendheid aan gegeven. Maar ook zowel het WK handbike als triathlon was heel speciaal. Uiteindelijk waren die heel belangrijk voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Die twee WK’s waren wel echt omcirkeld. Het was zaak dat ik daar liet zien wat nodig was. Dat maakt het makkelijker voor komend jaar. Ik kan nu het meest ideale plan uitstippelen richting de Spelen.”

De drukke agenda van 2020 
Hoe dat plan er dan precies uit ziet? ,,Ik zal veel weg zijn. Tot september weet ik elke dag wel wat ik ga doen”, lacht Plat. ,,Half januari ga ik met de NTC selectie mee naar Namibië als enige para-atleet buiten de Olympische; vier weken op hoogte. Dan race ik Abu Dhabi als eerste triathlon dat seizoen. Daarna drie weken in Girona. Dan volgen er een heel aantal wedstrijden: WK’s en wereldbekers. Dan in juni doe ik een hoogtestage in Livigno, Italië. Dat is eigenlijk de laatste voorbereiding voor de Spelen zelf. We gaan op tijd naar Tokyo toe voor het klimaat”, sluit Plat de opsomming van zijn drukke planning in aanloop naar Tokyo af.

Hij kijkt in ieder geval erg uit naar het Olympische jaar: ,,Het geeft veel motivatie. Zo’n prijs als gister doet dat weer even extra beseffen. Ik heb nog meer motivatie dan andere jaren. De trainingen zijn zwaar, maar ze gaan makkelijk.”