Rachel Klamer en Jetze Plat sluiten het huidige seizoen af met een mooie kers op de spreekwoordelijke taart; de atleten wonnen zojuist – net als in 2018 – de titel sportvrouw en sportman van het jaar. Dit bleek tijdens het jaarlijkse NTB-congres. In de categorie talent van het jaar trok Silke de Wolde aan het langste eind. De titel Age Grouper van het jaar werd gewonnen door Machiel Ittmann.

Tot 8 november kon er door NTB-leden worden gestemd op hun favoriete sporters. De stemming van de leden telde mee voor 50 procent in de einduitslag, de overige vijftig procent werd bepaald door de technische staf van de bond.

Sportvrouw
In de categorie voor sportvrouw van het jaar nam Klamer het op tegen Yvonne van Vlerken, Els Visser en Maya Kingma. Met een vierde plaats tijdens het WK triathlon in Lausanne, een vierde plek in een WTS race in Hamburg, tweede plaats in de Super League Triathlon en tot slot een bronzen medaille op het EK Mixed Team Relay, trok de korte afstand atleet aan het langste eind en dus mag zij zich ook dit jaar weer sportvrouw van het jaar noemen.

Sportman
Net als vorig jaar won ook Plat opnieuw de titel sportman van het jaar. Daarmee ging de titel voorbij aan de neuzen van Jorik van Egdom, Marco van der Stel en Daan de groot. De para-atleet won dan ook vrijwel iedere race die hij dit jaar startte: het WK Paratriathlon, een WPS race in Montreal en in Milaan. Daarnaast brak hij ook het werelduurrecord in de handbike.

Talent van het jaar
Tot talent van het jaar – een titel die maar één keer kan worden gewonnen – werd Silke de Wolde uitgeroepen. De atlete werd dit jaar 11e tijdens de Beachgames Aquathlon, vijfde op het WK Aquathlon voor junioren, tweede op het Nederlands Kampioenschap triathlon voor junioren en vierde in de ETU Juniorcup Tabor. Andere genomineerden in deze categorie waren Willemijn Fuite, Luna de Bruin, Jesse Cuijpers en Niels van Lanen. Barbara de Koning won de titel vorig jaar.

Age Grouper van het jaar
Machiel Ittmann’s succesvolle jaar werd bekroond met de titel Age Grouper van het jaar. Ittmann behaalde in 2019 een eerste plaats op het EK lange afstand in Almere in zijn Age Group, een derde plaats in zijn Age Group tijdens het EK in Weert en nam deel aan en behaalde podiumplaatsen op alle Nederlandse Kampioenschappen die dit jaar plaatsvonden. Andere deelnemers in deze categorie waren Sione Jongstra en Marijke Zeekant. Vorig jaar was het nog Tessa Kortekaas die de titel bemachtigde en daarbij aankondigde in 2019 als pro te racen.

Eerder deze week plaatsten wij een poll met de vraag wie jullie graag zouden zien als sportman en -vrouw van het jaar. Die uitslagen vind je hier.

De vier winnaars. (Foto: Nederlandse Triathlon Bond)