Een geweldige prestatie: Nederland is zojuist derde geworden in de Mixed Team Relay op het EK in Weert. Het was de tweede keer dit seizoen dat de Nederlanders in actie kwamen. De Relay werd vandaag door het Franse team gewonnen, dat dus Europees Kampioen werd en de tweede plaats ging naar Duitsland. Er werd – per atleet – 250 meter gezwommen, 6.7 kilometer gefietst en 1400 meter gelopen. Het Nederlandse team bestond uit Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom.

Het was – tegen verwachting in – niet zoals in andere races Klamer, maar Kingma die de wedstrijd aftrapte. Zoals we Kingma kennen zwom zij direct sterk weg. Zo kwam zij uiteindelijk ook als eerste uit het water. Ongeveer tien meter voor achtervolger Spanje sprintte zij naar haar fiets.

Daar waar Kingma in het begin door twee vrouwen nauw werd gevolgd, smolt de achtervolgende groep daar later bij. Kingma probeerde het tempo hoog te houden en trok de groep aan kop krachtig naar voren. Met lopen verloor Kingma enkele seconden op de eerste vrouw en zij tikte Van der Stel als achtste weg, met 13 seconden achterstand op de nummer één.

(tekst gaat verder onder foto)

Kingma op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Van der Stel zwom dit gat krachtig kleiner en kwam uiteindelijk als vijfde uit het water. Hiermee maakte hij zes seconden goed en daardoor keek hij nog tegen een gat van zeven seconden op de nummer één op. Tijdens het fietsen werd er tactisch gespeeld in de kopgroep van zeven: iedereen wilde het lopen beginnen met de meest frisse benen.

Tijdens het lopen ontstonden er slechts kleine gaatjes: Van Der Stel liep daarin sterk mee rond de derde en vierde positie. Zwitserland verloor hier de aansluiting en moest de strijd om het podium staken.

(tekst gaat verder onder foto)

Van der Stel net uit het water. (Foto: 3athlon.nl)

Na Van der Stel was het de beurt aan Klamer, die op slechts drie seconden afstand in de derde plek werd weg getikt door haar teamgenoot. Met zes dames zwom zij voorop in de race, de zevende vrouw wist de aansluiting met het zwemmen niet te maken en kwam er daardoor op de fiets ook niet meer bij. Dit zorgde ervoor dat de kopgroep één man armer was en nu uit slechts zes vrouwen bestond.

Landen die deel uitmaakten van deze kopgroep waren, uiteraard, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Portugal en België. De groep werd voortgetrokken door Klamer, de Duitse Caroline Phole en Engelse Sian Rainsley; laatstgenoemden een paar van de grootste rivalen deze race. Engeland fietste vlak voor de wissel weg van de groep, maar in een lint volgde Klamer op ongeveer dertig meter daarachter als tweede.

In een indrukwekkend snel looponderdeel wist Klamer de kop van de Engelse over te nemen. Na deze bijzondere prestatie van de Nederlandse was het dus Van Egdom die als eerste in het water kon duiken voor de laatste heat.

(tekst gaat verder onder foto)

Klamer tijdens een indrukwekkende race. (Foto: 3athlon.nl)

Een sterk zwemondeedeel van Van Egdom zorgde ervoor dat het gat op Frankrijk, Duitsland en België groter werd; zo kwam hij uiteindelijk als eerste uit het water met Frankrijk op de hielen. De Belgen en Duitsers konden niet voldoen aan het zwemtempo, maar sloten op de fiets weer aan tot een groepje van vier sterke landen.

Aan het Engelse en Duitse geweld viel voor Nederland tijdens het lopen niet meer te tippen en daardoor finishte het team uiteindelijk in een derde positie op 13 seconden van de winst. De wedstrijd werd gewonnen door de Fransen in 1:11:40, de Duitsers pakten het zilver op slechts twee seconden afstand.

Van Egdom onderweg naar uiteindelijk derde plaats. (Foto: 3athlon.nl)