Nederland pakte zojuist een derde plaats bij het EK Mixed Team Relay in Weert. Een mooie prestatie van Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom. Na afloop spraken we met de twee eerstgenoemden.

Het was vandaag voor het eerst dat Kingma de relay aftrapte – normaal doet Klamer dat – en dat dus niet zonder succes. ,,Dit was een wedstrijd waarin we deze opstelling konden proberen. Ik denk dat we er in wedstrijden waar Australië en Amerika ook mee doen, nog meer uit zouden halen”, verklaart Kingma. Deze sterke landen stonden vandaag vanzelfsprekend, het was immers een EK, niet aan de start.

,,Het zwemmen ging verbazingwekkend goed, ondanks een wat slechtere start; althans dat laatste denk ik”, vervolgt Kingma. ,,Eigenlijk verbaasde ik mij er over hoe ver ik los kwam. Ik heb dan ook doorgetrokken, maar uiteindelijk zat ik in mijn eentje. Achter mij hoefden ze alleen maar een sprintje te trekken om bij mij te komen en dit deden de twee dames achter mij dan ook. Ik vroeg ze nog om door te rijden, maar zij waren toen waarschijnlijk al kapot dus dit gebeurde niet. Dat was voor mij niet ideaal: ik had gehoopt dat we samen verder weg konden fietsen.”

Het was daarna aan Van Der Stel, die de tweede heat voor zijn rekening nam. ,,Het ging eigenlijk allemaal heel soepel en ik kon direct naar de koploper toe zwemmen. Na het keerpunt hadden we de stroom tegen en kwam ik er langs. Op de fiets voelde het goed en tijdens het lopen merkte ik het effect van de hoogtestage. Ik kon blijven gaan; het was denk ik één van mijn beste looponderdelen ooit.”

Het grote doel voor het Nederlandse team is een kwalificatie voor de spelen van 2020. ,,De vijf beste resultaten tellen, verdeeld over twee jaar. Dit zijn drie wedstrijden in het eerste jaar en twee in het tweede jaar, of andersom. Wij hebben hiermee zeker een top zes op een WTS-race neergezet wat betreft de punten. We moeten top zeven staan, dus wat dat betreft staan we er goed voor.”

De volgende Mixed Team Relay waar de vier Nederlanders aan de start staan is in Nottingham, Engeland.