De Nederlandse junioren konden vandaag niet op tegen het internationale geweld tijdens de Team Relay Weert: in de laatste ronde werd het team uit de wedstrijd gehaald door een te grote achterstand. De Nederlandse inbreng in deze snelle wedstrijd bestond uit Luna de Bruin, Jesse Cuijpers, Kim van ‘t Verlaat en Niels van Lanen. De wedstrijd werd gewonnen door het Duitse team.

Voor Nederland begon de wedstrijd goed met een sterke eerste heat van De Bruin. Zij kwam rond de 14e plek in een groep uit het water, terwijl ze op de fiets wist op te schuiven naar een zesde plaats. Deze positie kon zij tijdens het lopen vasthouden en zo tikte ze opvolger Cuijpers op 12 seconden van de koplopers weg.

Cuijpers zakte tijdens het zwemmen terug en miste uiteindelijk de eerste groep met fietsen. Op het fiets- en looponderdeel kwam Cuijpers hierdoor grotendeels alleen te zitten, vooral tijdens het lopen zag hij af. Zo gaf hij het figuurlijke stokje uiteindelijk als laatste door aan Van ‘t Verlaat.

Hiermee was het eigenlijk gedaan voor de Nederlanders. Van ‘t Verlaat vocht nog hard om tijd goed te maken, maar dit lukte haar niet. Ook Niels van Lanen – die als laatste van wal dook – wist het gat niet te dichten. Uiteindelijk verwijderde Nederland verder van de kop en werd het team uit de race gehaald om een dubbel te voorkomen.

De race voor het podium tussen Duitsland, Engeland, Hongarije en Italië moest nog worden beslist in de laatste heat. Tijdens het fietsen smolten de achtervolgende groepen en de kopgroep nog bijna samen. Echter werd de tijd die het Portugese team hiermee opschoof, het team later nog afgenomen door een penalty.

Duitsland had na het fietsen nog een voorsprong van 10 seconden. Door de extreem snelle wissel van Simon Henseleit bouwde deze zich verder uit. Engeland verloor daardoor de Duitsers steeds verder uit zicht; uiteindelijk was het dan ook Duitsland die de titel pakte.

(tekst gaat verder onder foto)

Spannende finish tussen Hongarije en Italië. (Foto: 3athlon.nl)

Het zilver ging naar Engeland: zij waren negen seconden verwijderd van de winst. Daar achter werd geknokt voor de laatste podiumplek. Het spande er om tussen de Hongaren en Italianen; uiteindelijk gooiden de Hongaren zichzelf in een fotofinish als eerste over de streep, zij pakten daarmee de derde plek (+12 sec).

Hieronder een paar foto’s van de wedstrijd: