Het is een juniore die aardig op dreef lijkt en al menig goede klassering wist te pakken, en ook vandaag heeft Barbara de Koning weer van zich doen spreken. Ze werd vanmiddag namelijk derde tijdens de ETU Junior Cup in het Tsjechische Tabor: een prachtige prestatie van de Nederlandse. Ook hoge ogen gooien deed Silke de Wolde, die vlak achter De Koning als vierde over de streep kwam.

De Koning begon haar race al meteen voortvarend en zwom overduidelijk het snelste van iedereen. Na 10:49 minuut had ze haar 750 meter volbracht en mocht ze solo – en met een voorsprong van ongeveer dertig seconden – aan het fietsonderdeel beginnen. Echt verwonderlijk was het niet dat ze die voorsprong niet kon vasthouden, want achter haar begon een groep dames te jagen en dan is het altijd lastig om vooruit te blijven. Er werd dan ook in een kopgroep gewisseld naar het looponderdeel.

Tijdens het lopen liepen veel dames soortgelijke tijden – zo tussen de 16 en 18 minuten over vijf kilometer – maar was het de Tsjechische Alzbeta Hruskova die te rap bleek voor iedereen: zij won de wedstrijd in een tijd van 1:05:05. De Nieuw-Zeelandse Brea Roderick kwam na 1:05:43 als tweede over de finish en slechts vijf seconden daarachter, in een tijd van 1:05:48 dus, pakte De Koning het brons. Een minstens zo goede prestatie dus van De Wolde, want zij pakte een mooie vierde plaats in een tijd van 1:06:12.

Niet in de buurt van het podium, maar wél een goede klassering behaalde Robin Dreyling. Zij werd vijftiende in een tijd van 1:08:23. Ook Romy Spoelder finishte netjes binnen de top twintig en werd met een eindtijd van 1:09:06 negentiende. Marit van den Berg viel met een tijd van 1:09:35 net buiten de top twintig en werd 22e. Daar weer net achter finishte Kim van ‘t Verlaat als 24e: zij deed 1:09:57 over de race.

Spaanse winst jongensrace, Simon den Braber 23e

Bij de mannen werd de race gewonnen door de Spaanse Angel Sanchez Carreras. Hij deed 57:30 over de race. Er stond één Nederlandse jongen aan de start: Simon den Braber kwam in een tijd van 1:01:29 als 23e over de streep.