Zojuist vond de eerste Ironman 5150 Maastricht plaats: dit keer dus geen Long Distance maar een Olympische afstand over 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Dat leverde een bijzonder mooi dagje op voor de familie Van Vlerken, want Per én Yvonne wonnen allebei de wedstrijd in de hoofdstad van Limburg. Para-atleet Geert Schipper was overigens wel sneller dan Per, maar telde vanzelfsprekend mee binnen de ‘psychical challenged’ categorie.

Het was dus Per van Vlerken die Ironman Maastricht dit jaar bij de pro’s op zijn naam schreef. Hij deed dat in een bijzonder snelle tijd van 1:52:36. Minstens zo bijzonder was de prestatie van de Belg Thomas Jurgens, die als Age Grouper de tweede plaats pakte in een eindtijd van 1:53:00. De Nederlandse Thomas Cremers, die wel als pro startte, pakte het brons in een tijd van 1:53:43. Zoals gezegd zette Schipper de snelste tijd van de dag neer (1:51:04) die daarmee de ‘Double Dutch’ pakte, want een paar weken terug won hij dezelfde race in Hoorn ook al.

Yvonne van Vlerken op haar beurt won de race in haar geboorteland in een tijd van 2:05:47. Van Vlerken, die het dit jaar natuurlijk wat rustiger aan doet met het ‘lange werk’, laat daarmee maar weer eens zien ook uitstekend op de korte afstand uit de voeten te kunnen. Achter Van Vlerken was het nog best spannend om het podium, maar trokken uiteindelijk Diede Diederiks op een tweede en Sophie van der Most op een derde plaats aan het langste eind. Zij finishten in een tijd van respectievelijk 2:07:26 en 2:08:06.

Van Vlerken pakt winst in Maastricht. (Foto: 3athlon.nl)