In de idyllische omgeving waar de Rocky Mountains garant voor staan, hebben de Amerikaanse Chris Leiferman en Skye Moench gisteren Ironman 70.3 Boulder gewonnen. Zeker bij de mannen werd het enorm spannend, want er zat slechts acht seconden tussen de winnaar en runner-up Tyler Butterfield. De atleet die uitkomt voor Bermuda liep in de slotkilometers minuten op Leiferman in, maar kwam dus nét tekort voor de eindoverwinning.

Overigens maakte eerst Leiferman zelf veel tijd goed om de overwinning zeker te stellen. De uiteindelijke winnaar kwam namelijk als achttiende uit het water en had met een zwemtijd van 27:17 minuut precies 2:30 minuut achterstand op Josh Amberger, die vlak voor Andy Potts en Marty Andrie de snelste zwemtijd neerzette.

Op de fiets waren het dan ook aanvankelijk Amberger en Potts die het veld aanvoerden, maar Leiferman kwam snel dichterbij en maakte daarbij niet alleen tijd, maar ook posities goed. Ongeveer halverwege sloot hij zelfs aan bij de kopgroep, die op dat moment naast Amberger en Potts ook uit de Amerikaan Kenneth Pieterson bestond.

Gedurende de tweede helft van het fietsonderdeel maakte Leiferman het échte verschil en liet hij pas het achterste van zijn tong zien: hij reed bij iedereen weg en kwam uiteindelijk met een voorsprong van 1:49 minuut op Peterson, 2:46 minuut op Potts en 3:42 minuut op Amberger in de tweede wisselzone. Butterfield, die even later dus een ijzersterke halve marathon van onder de 1:12 uur zou lopen, volgde als vijfde maar had hier nog een achterstand van 5:51 minuut.

Die achterstand zou als sneeuw voor de zon minder worden, zij het voor Butterfield nét te laat. Koploper Leiferman zag alle atleten steeds verder achterop raken, behalve Butterfield die per meetpunt weer een paar minuten goedmaakte. Toch was het Leiferman die, in het zicht van de haven, nog net de aanval wist te pareren en met een eindtijd van 3:44:32 de overwinning op zijn naam schreef. Butterfield pakte het zilver op slechts 8 seconden van Leiferman en Peterson was goed voor het brons. Hij gaf 4:42 minuut toe op Leiferman.

Vrouwen: Moench dominant en nergens in gevaar

Bij de vrouwen een heel ander wedstrijdverloop. Daar was het Skye Moench die als zesde uit het water kwam, op 1:27 minuut achterstand op de snelste zwemster Rachel Olson (27:16). Al snel nam Moench echter de koppositie over tijdens het fietsen en haar voorsprong bleef gedurende de wedstrijd alleen maar groter worden. Uiteindelijk won Moench in een tijd van 4:09:42, ruim zes minuten voor de Amerikaanse runner-up Lesley Smith en ruim 9 minuten voor de eveneens Amerikaanse Meredith Kessler die het brons mee naar huis nam.