De WK-finale in het Australische Gold Coast is uitstekend verlopen voor Jetze Plat en Geert Schipper. Plat ging solo aan de leiding en pakte het goud in de PTWC-klasse, Schipper volgde op een minuut en pakte daarmee het zilver. 

Plat toonde zijn ijzersterke vorm nog maar eens door op alle onderdelen de snelste tijd neer te zetten. Tijdens het zwemmen kon alleen de Braziliaanse Fernando Aranha mee, maar in de wisselzone werd het verschil meteen gemaakt. Vervolgens was het Plat die zowel tijdens het fietsen als lopen grote verschillen maakte op de rest van het veld. Dat was des te knapper gezien de pech die Plat onderweg had. ,,Het zwemmen ging super: mijn snelste tijd over een echte 750 meter in 9 minuten en 11 seconden. Hiermee had ik al bijna alle concurrenten die de ‘3 minuten classificatie voordeel’ kregen te pakken en tevens een groot gat geslagen op de rest van het veld. Prima wissel en weg voor de 20 kilometer tijdrit. Helaas verliep dit onderdeel alles behalve soepel. Na vertrek uit de wisselzone deed mijn Etap (elektronisch schakelsysteem, red) helemaal niks en moest ik half uit de fiets voor een reset. Gelukkig deed deze het daarna weer en kon ik echt op het gas. Dit verliep goed op het snelle parcours met wel een aantal U-bochten. In de tweede ronde ging het bijna echt mis.. Een achterblijver maakte een onmogelijke ‘stuurfout’ toen ik bijna naast haar kwam. In een split second moest ik beslissen om er vol in te knallen of uit te wijken. Toch maar gekozen voor optie twee. Met hoge snelheid over een aantal pylonen de stoep op en vervolgens vast achter het drankhek. Toen deze open werd gezet kon ik weer terug het parcours op en met heel veel frustratie mijn weg vervolgen. Daar ging mijn echt snelle tijd. Maar terug in de focus en uiteindelijk kwam ik na 20 kilometer fietsen in 30 minuten en 36 seconden weer binnen. Een goed wheel-/looponderdeel volgde en gelukkig kon ik ondanks de pech ruimschoots als eerste over de finish komen in een tijd van 54 minuten en drie seconden! Heel erg blij met mijn wereldtitel.”

Schipper kwam op zijn beurt als vierde uit het water, maar rukte al tijdens het fietsen op naar voren. Net als Plat liet ook Schipper een uitstekend looponderdeel zien waarmee hij het zilver veilig stelde. ,,Dit resultaat behaalde ik zeker niet zonder de steun van onze trainer Bas de Bruin. Mijn dank speciaal aan jou. Maar natuurlijk ook mijn dank aan mijn zwangere vrouw die het deze weken moet doen zonder mijn hulp.”