Jetze Plat toonde zich vandaag oppermachtig bij de Wereldkampioenschappen Paracycling in het Italiaanse Maniago. Op de tijdrit veroverde hij met bijna een minuut voorsprong voor de tweede keer de wereldtitel. ,,Ik had goed ziek geweest als ik niet had gewonnen. Maar het voelt nog wel een beetje onwerkelijk”, vertelt Plat die net uit de gekte terug is gekeerd in zijn hotel.

Als allerlaatste uit zijn categorie ging Plat van start. Tot dan toe was de snelste tijd neergezet door Krystian Giera uit Polen: 20:14.32 minuten. Met de tijden van anderen had hij zich echter niet beziggehouden – met zijn vermogensmeter wel. ,,Ik wist dat ik met een goede tijdrit bezig was. Het was een extreem korte tijdrit (13.6 km, red.) met veel lastige bochten en veel hoogtemeters in het eerste deel van het parcours. Ik had echt veel vermogen, zeker in het begin”, vertelt Plat die heel tevreden is over zijn race. ,,Het parcours was lastig. In de bochten wilde ik niet het risico nemen dat ik eruit zou vliegen, dus vooral op de rechte stukken heb ik gas gegeven.”

Jetze Plat wint het tijdrijden bij de WK Paracycling (Foto: Bert Willems)

Zijn ruime voorsprong doet denken dat het een makkelijke race was, maar Plat omschrijft het als een ‘rare tijdrit’. ,,Het was super warm, er was zelfs een warmteprotocol opgesteld. Vijf minuten voor mijn start ging het echter plotseling hard regenen en werd het tien graden kouder.” Plat ging overigens al twee weken van tevoren naar Maniago om nog op het parcours te trainen. ,,Ik kende het parcours uit mijn hoofd, maar door de regen lag het er vandaag totaal anders bij dan toen we hem hadden verkend. Dat was flink schakelen. De regen maakte de bochten nog gevaarlijker.”

Plat wist zich ondanks de lastige omstandigheden staande te houden en finishte in 19:20.08. Daarmee was hij bijna een minuut sneller dan de nummer twee, de Poolste Krystian Giera. Derde werd Rafal Wilk, eveneens uit Polen, in een tijd van 21:04.63. Zijn grote voorsprong verbaast ook Plat zelf. ,,Het was een extreem korte tijdrit. Dat ik op een afstand van 13,6 kilometer zoveel tijd kon pakken had ik niet verwacht.”

Onwijs blij is Plat met zijn derde wereldtitel in totaal. ,,Ik kon eigenlijk alleen maar verliezen”, doelt Plat op zijn favorietenrol als titelverdediger. ,,Dat maakt het extra bijzonder dat het dan lukt. Ik was goed ziek geweest als ik niet had gewonnen.”

Geert Schipper viel net buiten het podium en eindigde na 21:42:72 op een vierde plaats. Beide mannen zullen zaterdag opnieuw in actie komen bij de wegrit. Ook daar gaat Plat voor niets minder dan de winst. ,,Ik weet dat ik de sterkste ben, maar in een wegrit kan altijd wat gebeuren. Je rijdt met een peloton, dus het is niet altijd de sterkste die wint.”