In de Triathlon Alpe D’Huez was de Belgische Frederik van Lierde oppermachtig. Vanaf het begin toonde hij zich de sterkste in de wedstrijd over 2,2 kilometer zwemmen, 118 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen. Erik-Simon Strijk stapte na het fietsonderdeel uit de wedstrijd.

De 2,2 kilometer zwemmen gebeurde in het Lac du Verney, op 700 meter hoogte. Dat deed van Lierde in 30:31 minuten en daarmee kwam hij als een van de eersten uit het water. Na het zwemmen volgde een fietsparcours met de beklimming van de Alpe d’Huez, waarvan de top op 1800 meter hoogte ligt. De Belgische Sven van Luyck was de enige die de 118 kilometer sneller aflegde dan Van Lierde en deed dat in een tijd van 3:57:52, maar daarmee kon hij zijn achterstand van ruim 4 minuten op Van Lierde, die hij tijdens het zwemmen had opgelopen, niet goedmaken. Van Lierde kon zijn voorsprong op de andere pro atleten verder uitbouwen. Samen met Van Luyck was hij de enige die het fietsonderdeel onder de 4 uur aflegde (3:58:58).

Met ruime voorsprong begon Van Lierde vervolgens aan het looponderdeel, dat op 2000 meter hoogte werd afgewerkt. Zijn koppositie gaf hij niet meer uit handen. De 20 kilometer legde Van Lierde af in 1:27:26 en daarmee kon hij onbedreigd naar de winst lopen. Onder luid gejuich werd de Belg binnengehaald en hij zette een tijd van 5:59:52 op de klok. Het gat tot de nummer twee was groot, pas zes minuten later (6:06:24) finishte de Spaanse Alberto Moreno in tweede positie. Derde werd de Belgische Timothy van Houtem in 6:08:14. Van Houtem had geen geweldige start met een 9e positie na het zwemmen en een achterstand van bijna 7 minuten op de leider in de wedstrijd. Met een snel fietsonderdeel, waar hij de derde tijd klokte (4:03:25), en een harde 20 kilometer, waar hij opnieuw een derde tijd neerzette (1:23:37) kon hij zijn podiumplaats veiligstellen.

Frederik van Lierde wint Triathlon Alpe d’Huez (Foto: 3athlon)

Erik-Simon Strijk ging vanmorgen ook van start, maar stapte na het fietsen uit de wedstrijd. ,,Het lichaam wilde niet. Vanaf de eerste kilometer blokkeerden mijn benen.” Als 19e kwam Strijk uit het water en ondanks dat hij vanaf het begin al niet lekker in de wedstrijd zat, kon hij tijdens het fietsen toch nog een vijftal atleten inhalen. Daarna zakte hij echter ver terug. ,,De eerste klim ging nog wel, maar daarna werd ik alleen maar ingehaald. Meestal ben ik juist één van de sterkere klimmers.”

Het fietsonderdeel viel hem zwaar, maar omdat het fietsparcours uit één grote ronde bestond, was uitstappen na de eerste klim niet ideaal. ,,Natuurlijk hoopte ik ook gewoon dat ik er doorheen zou komen, maar dat gebeurde niet. Net voordat ik de wissel naar het lopen zou maken, ben ik uit de wedstrijd gestapt. Ik had al zoveel plaatsen verloren dat het niet zinvol was om de wedstrijd nog af te maken”, vertelt Strijk.

Bij de Ironman UK twee weken geleden had Strijk hetzelfde probleem. ,,Het is frustrerend dat het fietsen opnieuw niet ging zoals ik wilde. Over het algemeen is het fietsen mijn sterkste onderdeel, maar het hele jaar ligt het al niet op het niveau dat ik normaal heb.”

Waar het aan ligt, is Strijk nog niet duidelijk. Na een rustige trainingsweek stond hij vanmorgen naar eigen zeggen fris aan de start, met een top 10-klassering als doel. ,,Het is jammer dat het er vandaag niet uitkwam. Zodra ik terug in Nederland ben, laat ik direct bloed prikken om de oorzaak te achterhalen”, vertelt Strijk, die hoopt dat hij bij de Challenge Almere begin september weer fit genoeg is om bij de hele triathlon te starten.