Dankzij het ingekorte fietsparcours werd de Ironman UK geen volledige Ironman, maar een triathlon over 3,8 kilometer zwemmen, 153 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. Erik-Simon Strijk finishte als zesde.

Een razendsnelle zwemtijd van de Hongaarse Balasz Csoke (50:57) gaf hem een voorsprong van meer dan twee minuten op Simon Cochrane uit Nieuw-Zeeland. De Britse Joe Skipper had 56:35 nodig voor de 3,8 kilometer zwemmen, maar kon tijdens het fietsen oprukken naar een tweede plaats. De Duitse Marc Deulsen had na het fietsen de koppositie overgenomen en voerde het veld aan met ruim drie minuten voorsprong op Skipper.

Tot het 25-kilometerpunt kon Deulsen standhouden, maar zijn voorsprong bleek niet groot genoeg om de sterk lopende Skipper voor te blijven. De Brit heeft eerder al laten zien over goede loopbenen te beschikken en ook in Bolton kon hij de wedstrijd naar zijn hand zetten door de marathon af te leggen in 2:45:56. Na 7:55:34 kwam hij als eerste over de finish. Deulsen eindigde tweede in 8:02:54 en zijn landgenoot Fabian Rahn wist dankzij een goede marathon (2:53:17) beslag te leggen op de derde plaats (8:18:23).

Joe Skipper wint met ruime voorsprong (Foto: Ironman UK)

Erik-Simon Strijk finishte op een zesde plaats in 8:28:03. ,,Een zeer teleurstellende race”, laat Strijk weten die na het zwemonderdeel vlak achter Skipper op de fiets sprong. ,,Eenmaal op de fiets blokkeerde de benen vanaf de eerste kilometer en was het harken. Voeding kreeg ik moeilijk binnen en ik voelde me echt belabberd.” Daardoor begon hij behoorlijk leeg aan het lopen. ,,Ik kon in de eerste halve marathon nog opschuiven naar een 4e plaats, maar in het tweede deel was de tank leeg.”

Gossage wint voor vijfde keer op rij
Met slechts drie pro atleten die van start gingen in de damesrace, was het een kwestie van finishen om een plaats op het podium te bemachtigen. De Britse Lucy Gossage was vastbesloten om haar titel te verdedigen en nam na het zwemmen dan ook de leiding. De 3,8 kilometer legde ze af in 1:02:26 en dat zette haar op een voorsprong van 2:26 minuten op de Canadese Angela Naeth en ook de Zweedse Camilla Lindholm Borg kwam met achterstand uit het water.

Gossage controleerde de race en kon haar voorsprong tijdens het fietsonderdeel uitbouwen tot meer dan 10 minuten op Naeth en 37 minuten op Lindholm Borg. Een marathon van 3:14:26 zorgde ervoor dat Gossage onbedreigd naar de overwinning kon lopen en een totaaltijd van 8:51:18 op de klok zette. Voor de vijfde keer op rij won Gossage de Ironman UK. Lindholm Borg kon dankzij een marathon van 3:10:45 opschuiven naar de tweede plaats (9:24:16) en Naeth eindigde derde in 9:33:49.

Lucy Gossage wint voor de vijfde keer op rij de Ironman UK (Foto: tri247)