Het is het type bericht dat je liever niet schrijft. Toch ontkomen we er dit keer niet aan: afgelopen weekend zijn er twee triatleten overleden tijdens een wedstrijd in Maleisië. Het noodlot sloeg toe tijdens de Port Dickson International Triathlon. Beide triatleten zijn verdronken.

Voor Tharm Wei Wong, een 39-jarige local, liep de triathlon direct al niet goed af: hij reageerde in het water niet meer op reddingsacties en verdronk tijdens het zwemmen. Jeffrey Yuen Chi-yuen, een 42-jarige triatleet uit Hong Kong, werd pas tijdens het fietsen gemist. Hij was niet uit het water gekomen. Een reddingsteam van 20 man sterk zocht dag en nacht naar de vermiste sporter. Ook lokale vissers keken naar hem uit, maar hij werd uiteindelijk pas vanochtend in het water gevonden. 

Het is nog onduidelijk wat er is misgegaan tijdens het zwemonderdeel. Uit onderzoek is eerder al gebleken dat de meeste triatleten die tijdens een wedstrijd overlijden – gelukkig zijn dat er weinig – omkomen door toedoen van hartfalen tijdens het zwemmen. Fietsongelukken volgen op de tweede plaats als oorzaak voor overlijden en een hartaanval tijdens het lopen komt daarna het meeste voor. 1.7 op de 100.000 triatleten zou volgens onderzoek overlijden, tegen bijvoorbeeld 0.8 op de 100.000 marathonlopers.