Voor de derde keer won Jetze Plat het NK Tijdrijden paracycling. Met overmacht eiste hij gisteren de overwinning op in Well, waar de sterkste Nederlandse handbikers aan de start stonden. ,,Er moest hard gereden worden om te winnen, maar ik wist dat ik fit was en dat als ik een goede tijdrit af zou leveren, de anderen mij niet in zouden halen”, laat Plat weten die daardoor vol vertrouwen van start ging. In een tijd van 35:02.97 volbracht hij de 25 kilometer. Daarmee finishte hij ruim anderhalve minuut sneller dan de nummer twee. ,,Het was een goede tijdrit”, blikt Plat terug. ,,Ik ben redelijk hard gestart, een beetje teruggevallen, maar heb het daarna weer goed op kunnen pakken.”

Nadat Plat zijn wedstrijd had gereden, kwamen er nog een stuk of acht atleten in actie. Hij wist dus niet direct of hij de Nederlands titel zou winnen. ,,Ik was zo verrot na die tijdrit dat ik mezelf totaal niet bezig heb gehouden met de renners die na mij finishten”, vertelt Plat die na zijn wedstrijd linea recta doorreed naar zijn tacx om uit te fietsen. Toen hij terugkeerde waren alle wedstrijden verreden en hoorde hij dat zijn tijd genoeg was om Nederlands Kampioen te worden.

Podium van het NK tijdrijden handbike categorie H4/H5 met Jetze Plat in het midden (Foto: Jetze Plat)

Hoewel de concurrentie in het handbiken in Nederland niet bijzonder groot is, is het winnen van een Nederlands Kampioenschap toch steeds weer bijzonder voor Plat. ,,Wanneer er een Nederlandse titel te winnen valt, is dat al snel een goede motivatie”, vertelt hij. ,,Natuurlijk let ik ook op mijn vermogensmeter, want met de wetenschap dat er internationaal hard gereden wordt, wil ik mezelf altijd blijven verbeteren.”

Zijn prestatie bij het NK Tijdrijden geeft Plat dan ook vertrouwen voor het WK Tijdrijden begin augustus. ,,Dit was niet de beste tijdrit die ik ooit heb gereden, maar zeker een goede. Als ik wat ik gisteren heb laten zien op het WK nog een klein beetje beter doe, heb ik er veel vertrouwen in.”

Niet alleen als handbiker draait Plat mee met in de internationale top, sinds 2013 richt hij zich ook op de triathlon en zaterdag staat hij aan de start bij de Triathlon Oud Gastel. ,,Ik vind handbiken mooi vanwege de snelheid en het internationale niveau dat zo hoog ligt, maar de triathlon is ook een mooi wereldje. Uiteindelijk vind ik winnen gewoon het leukste dat er is.”