Samen een triathlon doen is een ding. Er daarna samen een boek over schrijven is weer iets heel anders. Jos (35) en Wicky (28) Bakker hebben dat gedaan. Vorig jaar, in 2017 dus, stonden ze allebei aan de start van Challenge Almere-Amsterdam. Allebei deden ze mee aan de Middle Distance. Het was voor het echtpaar hun eerste deelname aan een triathlon over 1.9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21.1 kilometer hardlopen. Speciaal voor triatleten die diezelfde uitdaging staat te wachten, schreven zij gezamenlijk een boek: ‘Als je tijdens een halve triathlon wordt ingehaald door je vrouw’.

Dat Jos uiteindelijk 6:03:39 en Wicky 6:24:36 over de triathlon deed, doet eigenlijk helemaal niet terzake. Daar gaat het boek in de essentie niet over. ,,We vinden het vooral erg leuk om de beginnende atleet te motiveren. En om deze doelgroep te laten zien dat je ontzettend veel lol kunt beleven aan deze afstand, ook al lijkt het in eerste instantie misschien haast onmogelijk om een halve triathlon te volbrengen. We misten dat ook wel een beetje, hoor. De triathlonboeken die er nu zijn, zijn eigenlijk allemaal heel erg theoretisch geschreven, vol met allerlei trainingsschema’s. Wij wilden wat meer de nadruk leggen op de (praktijk)ervaring”, aldus Wicky.

(tekst gaat onder foto verder)

Jos en Wicky met hun boek in Almere (Foto: Challenge Almere-Amsterdam)

Toen haar man Jos bedacht om het boek te schrijven, haakte Wicky eigenlijk heel snel aan. ,,We delen echt onze eigen kennis, onze ervaringen. Het is niet zo dat we alles dat we hebben opgeschreven wetenschappelijk kunnen onderbouwen. Juist niet zelfs. We hebben gewoon gekozen voor leuke invalshoeken en wilden er een leerzaam boek van maken waar je als beginnende triatleet echt iets aan hebt.” 

Het is dan ook vooral ‘motiveren’ wat Jos en Wicky met het boek willen doen. ,,Wij hadden eerder wel wat achtste en kwart triathlons gedaan, dus dan is de stap naar een halve best wel groot. Conditioneel viel het ons nog wel mee, maar vooral het vinden van tijd en motivatie was soms best lastig. Maar het kan, dat hebben we vorig jaar zelf gezien. En dat vertellen we dus graag via dit boek. We hebben tijdens het schrijven heel erg genoten van alle herinneringen die we met elkaar konden delen.”

Net zo erg genoten Jos en Wicky overigens van de wedstrijd waar het boek om draait: Challenge Almere-Amsterdam dus. ,,Je merkt aan alles dat de race professioneel is opgezet. Niet alleen tijdens de wedstrijd zelf, maar ook de dag ervoor. Alles zit strak in elkaar, de organisatie loopt soepel en dat geeft als triatleet een bepaalde rust. Daarnaast is het parcours geweldig, zeker het hardlopen met al die rondjes en passages door het stadion. Jos staat ook dit jaar weer aan de start, ik helaas niet omdat ik een week later de marathon van Berlijn loop. Maar in principe mag je Challenge Almere-Amsterdam gewoon echt niet missen.” 

Het boek ‘Als je tijdens een halve triathlon ingehaald wordt door je vrouw’ is eventueel te koop via http://www.triathlonboek.nl. Tot en met aanstaande zondag kun je ook iemand opgeven die het boek volgens jou verdient om te winnen. Bekijk daarvoor onze Facebook-pagina

‘Als je tijdens een halve triathlon ingehaald wordt door je vrouw’. (Foto: Challenge Almere-Amsterdam