Hij won de verkiezing Paralympisch Sporter van het Jaar in 2017, 2019 én 2020/2021 al en ook nu is Jetze Plat weer genomineerd voor de verkiezing, die op 21 december plaatsvindt. Hij neemt het daarin op tegen Sanne Voets (paradressuur) en Diede de Groot (rolstoeltennis).

Plat, die dit seizoen onder andere zesde keer Wereldkampioen werd en daarnaast met succes zijn debuut maakte op de marathon (hij reed Berlijn, London en New York, waar hij derde werd, red.), kende eigenlijk zoals altijd een succesvol seizoen. Toch geeft hij tegenover de NTB aan het altijd bijzonder te blijven vinden om te winnen en ook om genomineerd te zijn. ”Natuurlijk is de eerste keer dat je de prijs wint altijd het meest bijzonder. Ik weet wat ik voor de sport doe en welke resultaten ik heb behaald, maar ik heb ook diepe bewondering voor Sanne en Diede. Zij verdienen het ook onwijs; je kunt de sporten eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Ik gun het hen ook aangezien ik weet wat zij doen om te presteren in hun sport.”

Plat heeft de Paralympische Spelen van Parijs alweer als duidelijke stip op zijn eigen horizon. ”Ik kijk enorm uit naar Parijs, waar ik consistent voor moeten blijven trainen, maar ik ben ook erg blij dat mijn privéleven in een goede balans is. Sport is nog steeds mijn vak, maar ik geniet ook onwijs van de tijd samen met mijn vriendin en onze nieuwe hond. Ja, veel staat in het teken van topsport, al besef ik nu ik iets ouder ben, dat de balans goed moet zijn én blijven.”

Het Sportgala vindt op 21 december plaats.

Voor de titel Sportman van het Jaar zijn genomineerd:

 • Thomas Krol (schaatsen)
 • Harrie Lavreysen (baanwielrennen)
 • Max Verstappen (autosport)

Voor de titel Sportvrouw van het jaar zijn genomineerd:

 • Irene Schouten (schaatsen)
 • Suzanne Schulting (shorttrack)
 • Annemiek van Vleuten (wielrennen)

Voor de titel sportploeg van het jaar zijn genomineerd:

 • Estafettevrouwen 4×400 meter (atletiek)
 • Relayploeg vrouwen (shorttrack)
 • Team Jumbo-Visma (wielrennen)

Voor de titel Coach van het jaar zijn genomineerd:

 • Eelco Meenhorst (roeien)
 • Jeroen Otter (shorttrack)
 • Sarina Wiegman (voetbal)