Met Jetze Plat aan de start weet je eigenlijk al voor de race wie de titel op zal eisen: nadat hij dit jaar drie gouden Paralympische medailles binnensleepte in Tokyo, voegde Plat daar vandaag in Roermond de titel van het NK Paratriathlon aan toe. Hij was oppermachtig in Roermond: met een voorsprong van 58 seconden op de nummer twee – Geert Schipper, die vorige week nog Wereldkampioen Long Distance paratriathlon werd tijdens Challenge Almere-Amsterdam – legde Plat beslag op het goud. Brendan Bischoff maakte het podium in de HPWTC-categorie compleet.

In de categorie DPTWC ging de Nederlandse titel naar Margret IJdema. Zij bleef met haar prestatie onder andere Margriet van den Broek en Nicoletta Roggen-Post voor, die respectievelijk tweede en derde werden. IJdema had 12:04 minuut nodig voor het zwemonderdeel, waarna ze al ruimschoots aan de leiding ging. Met een handbike onderdeel van 46:29 minuut vergrootte ze haar voorsprong en door vervolgens 17:35 minuut te doen over vijf kilometer wheelen, mocht IJdema zichzelf de nieuwe Nederlands kampioen noemen.

Sander Koomen en zijn guide Davy Heijsteeg, die in de categorie voor ‘visually impaired’ racen, sleepten in hun categorie de gouden plak binnen. Koomen had 10:20 minuut nodig voor het zwemonderdeel, 33:19 minuut voor het fietsen en met een looptijd van 20:19 minuut was de winst van dit NK een feit. In dezelfde categorie – DPTVI – werd Joleen Hakker de snelste dame en daarmee dus Nederlands kampioen. Hakker zwom 14:30 minuut, fietste 38:40 minuut en liep vervolgens een rappe vijf kilometer dankzij een tijd van 17:33 minuut.

In de categorie HPTS3 ging de Nederlandse titel naar Nico van der Burgt. De atleet klokte een tijd van 9:44 minuut op het zwemonderdeel, voltooide het fietsonderdeel vervolgens in 36:15 minuut en liep 23:01 minuut over vijf kilometer. Sanne Koopman won in de categorie DPTS4. Zij zwom 15:50 minuut, fietste vervolgens 43:56 minuut en sloot de dag af met een looponderdeel van 28:19 minuut. Tot slot sleepte Reitze Bok het goud binnen in de categorie HPTS4. Hij zwom 11:59 minuut, fietste 41:00 minuut en liep 25:31 minuut.