Note: een uur na de finish werd de hieronder beschreven diskwalificatie van Georgia Taylor-Brown teruggedraaid. Zo pakte zij toch het zilver en ging het brons naar Cassandre Beaugrand.

Origineel bericht:

Na wedstrijden in London en München – de maand september vinden er ieder weekend Super League races plaats – stonden de pro-atleten zojuist in Jersey aan de start. Ze kwamen in actie op het Enduro-format – drie keer een ultrakorte triathlon van 300 meter zwemmen, 4 kilometer fietsen en 1.6 kilometer hardlopen zonder pauze tussendoor – waarbij de achterblijvers, die meer dan negentig seconden achterliggen, afvielen. De winst ging naar Jessica Learmonth, terwijl de Nederlandse Rachel Klamer (tiende) en Maya Kingma (geëlimineerd) er niet aan te pas kwamen. De slotfase werd nog hectisch omdat Georgia Taylor-Brown, vrijwel zeker van een tweede plaats, in de laatste loopronde werd gediskwalificeerd omdat ze een shortcut had genomen die ze niet had mogen nemen.

De wedstrijd – die bij vlagen lastig te volgen was omdat Super League Triathlon de focus legt op de teams waarin de dames dit jaar zijn onderverdeeld en die luisteren naar merkwaardige namen als ‘Sharks’, ‘Scorpions’ en ‘Eagles’, waarbij de deelneemsters ook nog eens bij vlagen shortcuts mochten gebruiken en zo delen van het parcours konden afsnijden, én waarbij er tijdens het fietsen meer werd gekeerd dan dat er serieus gereden kon worden – werd vanaf het begin hard gemaakt door Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown. Maya Kingma kwam als vierde uit het water, bleef die positie op de fiets ook handhaven, terwijl Klamer op bijna twintig seconden achterstand reed en daarmee op een twaalfde plaats lag.

Taylor-Brown bleek in de eerste heat uiteindelijk de snelste en pakte een gaatje van vijf seconden op Learmonth, terwijl Kingma wat tijd verloor en met 21 seconden achterstand het water indook voor de tweede heat. Daarmee lag Klamer vijfde, terwijl Klamer als tiende het water in dook en ongeveer vijf seconden achter Kingma lag.

Tweede heat – Nederlanders verliezen aansluiting

In de tweede heat vonden de twee Britse koploopsters elkaar weer tijdens het zwemmen en fietsen, maar tijdens het lopen was het opnieuw Taylor-Brown die over de snelste benen bleek te beschikken. Hun gat op de achtervolgsters werd ondertussen alleen maar groter en daarmee leek de overwinning voor één van deze twee dames sowieso al een feit. De grote groep daarachter sprong met ongeveer dertig seconden achterstand in het water; Rachel Klamer bungelde achteraan deze groep, terwijl Kingma het moeilijk leek te hebben en daar nu een paar seconden achter liep.

Derde heat – pech voor Taylor-Brown

In de derde heat had Taylor-Brown het geluk niet aan haar zijde. Ze kwam nog wel samen met Learmonth uit het water, maar bij het opstappen van de fiets keek ze teveel naar beneden, waardoor ze uiteindelijk in de boarding reed en ten val kwam. In de vier fietskilometers die volgden, probeerde Taylor-Brown het gaatje naar voren nog wel te dichten, maar daar reed Learmonth te hard voor. Ondertussen viel Kingma in de derde heat af. “Het looptempo is hier zo hoog, daar ging het fout. Het zwemmen en fietsen ging prima, maar het lopen ging te hard”, sprak ze tegenover de organisatie.

Uiteindelijk liep Learmonth probleemloos naar de overwinning en werd Taylor-Brown, terecht verontwaardigd, gediskwalificeerd omdat ze blijkbaar onterecht een shortcut had genomen. Het zilver ging daarmee naar Cassandre Beaugrand en het brons naar Vicky Holland. Learmonth won de eerste twee Super League Triathlon – London en München – ook al. Klamer werd uiteindelijk tiende.