Joe Skipper en Katrina Matthews schreven zojuist de winst van Ironman UK op hun naam. De wedstrijd in Bolton kende dit jaar overigens wel een behoorlijk uitgedund startveld vanwege de strenge coronamaatregelen in Engeland. Zo finishten bij de mannen slechts zes atleten en namen bij de vrouwen maar drie atleten het tegen elkaar op.

Mannenrace

In de mannenrace was het lange tijd de Franse Sam Laidlow die aan kop ging. Al in het water bewoog hij naar de eerste plek en zo begon hij met een voorsprong van zestien seconden als eerste aan het fietsonderdeel. Skipper zag op dit punt nog tegen een flinke achterstand op. Als zesde klom hij aan wal, op 6:14 minuut van Laidlow.

Tijdens het fietsen leek het erop dat vooral de Engelse Tim Don vandaag nog een drieging ging vormen voor de Fransman, maar daar kwam op de marathon verandering in. Met een fietstijd van 4:55:39 uur achter zijn naam, hing Laidlow als eerste zijn fiets terug in de rekken. Don lag op dit punt al bijna acht minuten achter.

Laidlow had dan wel hard gefietst, tijdens het lopen bleek dit toch zijn tol te eisen. Na tien kilometer zakte het tempo van Laidlow – overigens net als dat van Don – hard terug. Skipper, die als vierde op 14:18 minuut wisselde, had daar geen last van. Hij kwam er juist steeds beter in en liep langzaam in op de kop. Met nog zo’n vijf kilometer te gaan, was het gedaan voor Laidlow. Skipper vloog aan hem voorbij alsof hij stil stond en wist hem zelfs nog op 8:41 minuut te zetten bij de finish. Laidlow kon zijn tweede plaats wél handhaven en met de Franse Leon Chevalier (+8:48) was het podium compleet. Het scheelde dus weinig of Chevalier was ook nog aan Laidlow voorbij gekomen.

Vrouwenrace

Na een zwemonderdeel van 58:53 minuut lag Matthews helemaal voorin de wedstrijd, maar daar kwam op de fiets verandering in, want zowel de Engelse Chantal Cummings als de eveneens Engelse Nikki Bartlett kwamen haar sterk voorbij. Matthews hield zich echter rustig en baande zich langzaam maar zeker weer een weg terug naar voren. Na ongeveer 100 kilometer was haar aanval geslaagd en lag Matthews weer op kop.

Bij aankomst in T2 genoot ze een voorsprong van zes minuten op Bartlett en ruim tien minuten op Cummings. Tijdens de marathon werd deze voorsprong alsmaar groter. Na een race van 9:40:01 uur was het Matthews die zegevierde. Bartlett volgde 22:41 minuut later als tweede en Cummings legde ruim een half uur na Matthews beslag op het brons, wat gek genoeg dus ook de laatste plek was.