Net als veel andere landen ging Engeland deze week over tot een gedeeltelijke lockdown, om zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Terwijl een lockdown in veel landen betekent dat mensen hun huizen alleen mogen verlaten om boodschappen te doen, is de lockdown in Engeland tot dusver flexibel en zo mogen mensen één keer per dag naar buiten om te trainen. Ondanks dat topatleet Joe Skipper zich aan deze regel houdt, kreeg hij veel kritiek te verduren naar aanleiding van een bijzonder pittige training: maar liefst 325 kilometer legde de Engelsman fietsend af in 9:30 uur. Die training verscheen kort daarna op zijn Strava.

Een screenshot van de post ging viral, waarna Skipper veel kritiek kreeg en uiteindelijk zelfs zijn Strava account offline haalde. Mensen zijn voornamelijk boos, aangezien de atleet risico zou nemen door buiten te fietsen en dan ook nog eens extreem lang. Zo luidt één van de reacties: ,,Onverantwoordelijk en egoïstisch. Hij moet zichzelf eens goed een spiegel voorhouden. Wie helpt hem uit de brand als er iets fout gaat?”

Terwijl het dus is toegestaan om één keer per dag buiten te trainen, gingen daar wel wat extra richtlijnen mee gepaard, zo benadrukt een andere Strava-volger: ,,British Cycling (fietsbond, red.) adviseert om ‘dicht bij huis te blijven’ en ‘jezelf niet uit te dagen’. Ik vraag mij af of deze training ook maar één van deze boxen aanvinkt.” Aan het feit dat trainen voor Skipper zijn werk is, hebben mensen ook geen boodschap: ,,Professioneel atleet of niet, dit is onverantwoord gedrag.”

Skipper reageert zelf ook op een aantal reacties en maakt duidelijk absoluut geen kwade bedoelingen te hebben: ,,Ik heb het goed overlegd met mijn vriendin; zij is dokter en zelf dus ook in gevecht tegen het coronavirus. Ook haar collega’s zagen het niet als een probleem. Er zit een verschil tussen ‘social distancing’ en isolatie.” Daar voegt de atleet nog aan toe dat hij zich gewoon aan de regels blijft houden: ,,Als de richtlijnen veranderen en we binnen moeten blijven, zal ik mij daar netjes aan houden.” Ook legt hij uit dat hij voldoende eten mee had gebracht tijdens de rit, slechts één keer is gestopt voor water en toen niks heeft aangeraakt.