Joep Staps sleepte gisteren een vierde plaats binnen tijdens Xterra Malta. De wedstrijd werd gewonnen door de Deense Jens Emil Nielsen, die 2:25:26 uur nodig had voor zijn race. De twee overige podiumplekken gingen naar twee Belgische atleten: Sebastien Carabin werd tweede (+2:14) en Geert Lauryssen pakte de derde plaats (+8:35). Staps nam dus de chocolademedaille mee naar huis (+17:20).

Al na het eerste onderdeel ging de uiteindelijk winnaar – Emil Nielsen – aan de leiding en deze positie stond de Deen ook niet meer af. Staps sprong na het zwemmen als vierde de fiets op. Op het pittige mountainbikeparcours en tijdens het eveneens zware looponderdeel – door mul zand en met flink wat hoogtemeters – wist Staps deze vierde plaats te handhaven.

Bij de dames werd de wedstrijd gewonnen door de Franse Morgane Riou in 2:51:04 uur. Het podium was compleet met de Franse Solenne Billouin (+6:10). Maud Golsteyn stond dan wel als Duitse in de uitslagenlijst, maar pakte voor Nederland een mooie derde plek (+24:06).