Bij zijn internationale debuut op de Middle Distance heeft Menno Koolhaas meteen maar even laten zien dat hij uit het juiste hout is gesneden als we het hebben over 1.9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21.1 kilometer hardlopen. In een door Magnus Ditlev gewonnen wedstrijd pakte hij zojuist een meer dan prachtige derde plaats, op slechts 54 seconden van de winnaar. In de allerlaatste kilometers won hij nog posities en liep hij onder andere Jonathan Brownlee voorbij.

Toen de Noor Jorgen Gundersen na 21:31 minuut als snelste man uit het water kwam, zat Koolhaas er al meteen goed bij. Hij gaf slechts zestien seconden toe op de snelste zwemmer en kwam daarmee als achtste uit het water. Daarbij had hij meteen aansluiting met meerdere toppers, waaronder bijvoorbeeld Jonathan Brownlee, Thomas Davis en Clément Mignon. Ook Jorik van Egdom hield aansluiting bij een aantal toppers, waarbij de grootste naam die van Magnus Ditlev was. Dat betekende overigens niet dat Van Egdom goed van voren zat; hij kwam als twintigste uit het water en lag op dat punt 1:23 minuut achter. Tristan Olij had het nog iets lastiger, want kwam als 25e uit het water en keek toen tegen een achterstand van twee minuten aan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Menno Koolhaas mooi vooraan uit het water. (Foto: Wilbert Grooters)

Op de fiets bleek het fietstempo van vooral Mignon, Brownlee, Casper Stornes, Aaron Royle en ook Ditlev, die al na 30 kilometer naar voren was gereden, net even te hoog voor Koolhaas. De Nederlander zakte dan ook wat terug in het veld en kwam in een groep te zitten, waar hij ook landgenoot Van Egdom tegenkwam. Lange tijd reed deze groep op een achterstand van ongeveer anderhalve minuut, maar in de laatste dertig kilometer liep het gat nog op tot ongeveer drieënhalve minuut. Olij had duidelijk zijn dag niet en kwam op een kleine tien minuten achterstand van de fiets. Daarmee was hij het zicht op een eventueel goede klassering verloren.

Menno Koolhaas drinkt tijdens prima fietsonderdeel. (Foto: Wilbert Grooters)

Tijdens de run liepen Koolhaas en Van Egdom aanvankelijk samen, maar na ongeveer vijf kilometer liep Koolhaas weg en zo kwam het dan ook dat hij halverwege al een voorsprong van 1:11 minuut op Van Egdom had. Net zo indrukwekkend was het dat hij toen op een vijfde positie lag en nog maar aankeek tegen een 2:16 minuut achterstand op Ditlev, op dat punt de leider in de race. Vijf kilometer later lag Koolhaas nog steeds vijfde en was zijn achterstand op Ditlev nog maar 1:44 minuut. Van Egdom verloor opnieuw tijd en kwam twee minuten na Koolhaas op een negende plaats door.

Dat Koolhaas ook in de laatste kilometers stand hield zal ongetwijfeld zijn vervelende nasmaak van Challenge Salou wegspoelen: daar sprak hij na afloop van een tegenvallende halve marathon, die overigens vanwege de harde wind en het daardoor run-bike-run format als tweede run van de dag kwam. Vandaag was daar zeker geen sprake van, want in de slotfase deed hij het op papier bijna onmogelijke door nog naar een derde plek op te rukken en onder andere mannen als Mignon en ook Brownlee in te halen. Op slechts 54 seconden achterstand van Ditlev pakte Koolhaas het brons, slechts elf seconden achter nummer twee Aaron Royle. Koolhaas liep met een looptijd van 1:09:46 uur de snelste run van het hele veld.

Van Egdom werd negende, 3:42 minuut achter de winnaar. Ditlev deed 3:47:50 uur over zijn gouden race.

Van Egdom verliest veel tijd en aansluiting tijdens run. (Foto: Wilbert Grooters)