,,Opa kon aardig triathlonnen, maar als opa zich een aantal jaar volledig had kunnen richten op triathlon, dan….” Het is een zin die Joep Staps, Nationaal Kampioen Cross Triathlon, over tientallen jaren zeker niet wil uitspreken als hij in het bejaardentehuis zit. En om dat te voorkomen heeft hij per direct zijn baan opgezegd om zich de komende jaren volledig te richten op zijn leven als topsporter. Een rigoreuze, gewaagde en bewonderenswaardige keuze. ,,Ik heb stappen gemaakt, maar ben nog niet écht doorgebroken. En ik vind dat als je de keuze maakt dat je dat wél wilt, je daar ook alles voor moet doen.”

Staps heeft honger. Honger naar meer. ,,Nederlands Kampioen worden is leuk en deelnemen aan internationale kampioenschappen bij de elite heb ik na zo’n 10 EK’s en WK’s wel gezien. Ik weet wat het is om deel te nemen, en vooral wat het is om naar grote kampioenschappen toe te werken. Het is tijd voor meer. Voor beter. Voor sneller. Voor hoger.”

En dus heeft Staps nagedacht over wat hij kan en wil bereiken. ,,Ik ben altijd al ambitieus geweest. Dan denk je over wat je wilt en over hoe de toekomst eruit ziet. Natuurlijk kan ik doorgaan op mijn huidige niveau, maar ik denk dat er meer in zit. De mensen om me heen zien die potentie ook. Als ik er vol voor ga, is het ook makkelijker om er meer uit te halen. Nu ben ik nog jong (28, red.), dus nu kan het.”

Een concreet doel – al is het op de langere termijn – heeft Staps ook al voor ogen. ,,Ik kan nu wel gaan roepen dat ik Wereldkampioen Cross Triathlon wil worden, maar dat lijkt me niet realistisch. Wel leg ik de lat hoog. Het is mijn droom, al vind ik ‘droom’ ook een beetje gek klinken, om bij de wereldwijde top tien Cross Triathlon te horen. Met de keuze die ik nu heb gemaakt, hoop ik dat binnen vijf jaar te realiseren. Ik kan meer trainen, zwaarder en harder. En bovenal ook meer rusten. Dat gaat zich ongetwijfeld uitbetalen.”

Om zijn keuze extra kracht bij te zetten, gooide Staps vandaag deze video online.