Op Ibiza zijn Joey van ‘t Verlaat en Olaf Jan Bosscher vandaag 4e en 5e geworden bij het Europees Kampioenschap duathlon voor junioren. Bij de dames presteerden de Nederlandse deelnemers hetzelfde: Maaike Telkamp werd 4e, Marije Hijman 6e. Mooie prestaties voor de Nederlanders, maar zeker voor Van ‘t Verlaat toch niet waar hij op had gehoopt: ,,Dit is niet waar ik voor kwam.” 

Bij het eerste looponderdeel liepen er drie atleten weg. Van ‘t Verlaat: ,,In de eerste loopronde pakten ze gelijk al zo’n 15 seconden, maar dat werd de tweede ronde gelukkig niet veel groter. Bij het fietsen kon ik er binnen drie kilometer bij komen, maar je weet dan dus dat er jongens zijn die harder dan jou lopen op dat moment. Daarom heb ik geprobeerd om op de fiets weg te rijden om met voorsprong aan het lopen te kunnen beginnen. De tweede ronde heb ik alles geprobeerd om weg te komen, maar dat lukte niet. De laatste ronde heb ik dan ook helemaal niks meer gedaan, waardoor we soms zelfs onder de 30 kilometer per uur reden.” Het tweede looponderdeel was voor Van ‘t Verlaat meer overleven dan racen. ,,Ik had hele zware benen, een vierde plek is het maximale wat ik er nu uit kon halen. Ik kwam voor het podium en ben daarom ook niet helemaal tevreden.” 

Het kan zijn dat Van ‘t Verlaat alsnog naar het podium opschuift. ,,Eén van de Spanjaarden reed tijdens de race over de middellijn heen. Dat is normaal meteen diskwalificatie, maar hij kreeg van de Spaanse jury op het fietsparcours alleen een waarschuwing. We hebben daarom bij de wedstrijdjury protest aangetekend en moeten nu afwachten wat daar uit komt.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Bosscher in gevecht met een Spaanse concurrent (Foto: aangeleverd)

De race van Bosscher verliep heel anders. ,,Het eerste lopen ging hard, maar ik kon goed bij Joey blijven. Al was hij op de fiets meteen weg. Ik heb samen met een Spanjaard kop over kop gereden en kon mijn plek houden en samen met diezelfde Spanjaard aan het lopen beginnen.” Als nummer vijf en zes begonnen de twee aan het laatste looponderdeel. ,,Dat ging goed, het was een soort toneelspel met de Spanjaard. Hij deed net alsof hij kramp had, maar toen ik wat water wilde pakken ging hij er ineens vandoor. Ik ben daarna steeds harder gaan lopen, totdat hij mij uiteindelijk niet meer bij kon houden.” Bosscher is blij met zijn prestatie. ,,Ik was de jongste en heb dit totaal niet verwacht. Ik ben heel tevreden.” Bosscher gaat echter nog geen feest vieren. ,,De 24e start ik nog bij de aquathlon, dus de komende dagen ga ik alleen nog wat trainen hier op Ibiza.”