Jonathan Brownlee en Emma Jackson vierden vandaag hun zege na een machtige prestatie in de World Cup van Edmonton, Canada. Na een grote valpartij bij de mannen – vlak voor de tweede wissel – werden de kaarten opnieuw geschud: voor de Belgische Jelle Geens – die al twee keer op een WTS podium stond dit seizoen – eindigde de race hier bijvoorbeeld. Het was echter Brownlee die onder andere Mario Mola (+0:05) en de eveneens Belgische Marten van Riel (+0:10) achter zich liet, die daarmee wel het podium compleet maakten. Brownlee stopte de klok op 54:52. Bij de vrouwen was het Jackson die de wedstrijd won in 1:01:23. Zij liet onder andere de sprintende Summer Rappaport (+0:02) en Ashleigh Gentle (+0:04) achter zich.

(tekst gaat verder onder foto)

Strijd om de titel tussen Van Riel en Brownlee. (Foto: Wagner Araujo)

De race om het podium bij de mannen was na het zwemmen al hard losgebarsten. Met vijf man vooruit ontstond er een gaatje op de achtervolging en begonnen zij dus als eerste aan het fietsen. In deze groep ook Van Riel en Brownlee; Mola miste de aansluiting. Zo zette een grote groep van 33 man de achtervolging in op de fiets. Ondanks dat zij dichterbij kwamen, begonnen zij met nog zestien seconden achterstand aan het lopen. Tijdens het lopen – met twee kilometer te gaan tot de finish – zetten Brownlee en van Riel aan. Het leek zo even tussen deze twee te gaan om de winst, maar in de laatste 1000 meter kwam Mola de Belg voorbij en zo kaapte hij het zilver toch nog weg voor de neus van Van Riel. Op Brownlee stond geen maat: hij passeerde de finishboog dan ook als eerste.

Vanzelfsprekend was Van Riel uitzinnig van vreugde na zijn derde plaats. ,,Ik heb mijn hele carrière op dit moment gewacht, dus ik ben superblij met dit resultaat. Ik was er al een paar keer dichtbij, maar vandaag lukte het allemaal. Ik ben heel blij met mijn loopconditie. Ik loop goed, zelfs in de grote groep, dus ik hoef het de laatste tijd zelfs niet te hebben van mijn typische aanvallen op de fiets. Vandaag vielen de twee samen: de breakaway op de fiets en een sterke run.”

Vrouwenrace: spannend tot de finish

Ook bij de vrouwen genoten vier atleten een klein gaatje na het zwemmen. Slechts vier seconden voor de achtervolgende groep sprongen zij op de fiets. Het kleine kopgroepje zette hard aan om het gat te vergroten, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen het geweld van de achtervolgende groep. Zo voegde het geheel al snel samen tot een groep van achttien dames. Zij hingen uiteindelijk gelijktijdig de fiets terug aan het rek in T2. Halverwege het lopen lagen Jackson, Rappaport, Gentle en Claire Michel op kop. De podiumplaatsen zouden tussen hen worden verdeeld. Zij wisten dit echter nog tot vlak voor de finish spannend te houden. Uiteindelijk ging de Australische Jackson er met de hoofdprijs vandoor; gevolgd door Rappaport en Gentle, die respectievelijk tweede en derde werden.

Ook bij de vrouwen uitzonderlijk goede prestaties van de Belgen. Claire Michel werd bijvoorbeeld vierde en Valerie Barthelemy finishte met een 14e plaats ook ruim binnen de top 20.

Jackson pakt de winst bij de vrouwen. (Foto: Wagner Araujo)