Bij de laatste Ironman in Zürich – volgend jaar vindt er geen Long Distance meer plaats maar ‘alleen’ nog een Multisports Festival met kortere afstanden – is er winst met een oranje randje: de Zwitserse Jan van Berkel, die zich ooit liet naturaliseren tot Nederlander, won de wedstrijd in 8:17:04.

Van Berkel draaide meteen vanaf het begin vooraan mee: hij noteerde met 51:38 de snelste zwemtijd maar had op dat moment nog wel de Duitse Christian Kramer, Zwitserse Sven Riederer, Franse Cyril Viennot, Spaanse Ivan Rana en de Taiwanees Shen Yen Hsieh in zijn voeten. Tijdens de eerste fietskilometers bleef deze groep vrijwel volledig gelijk: alleen Yen Hsieh verloor snel terrein.

Pas na ruim 100 kilometer verloor opnieuw een atleet de aansluiting: ook voor Rana hield het avontuur voor in de wedstrijd op, al ging daar hoogstwaarschijnlijk mechanische pech aan vooraf. Binnen een paar kilometer liep de Spanjaard namelijk een achterstand van bijna zes minuten op en die achterstand zou alleen maar groter worden.

Uiteindelijk hing Van Berkel als eerste zijn fiets terug in de wisselzone, met Riederer op vier seconden en Kramer op tien seconden achterstand. Viennot was in de slotfase iets meer op achterstand gekomen en kwam na 53 seconden de wisselzone in.

Tijdens de marathon waren het aanvankelijk Riederer en Van Berkel die het tempo dicteerden: zij aan zij liepen de twee gezamenlijk aan kop, ondertussen uitlopend op de overige concurrenten. Tot het vijftien kilometer punt, want daar was Van Berkel los en vanaf dat moment zag hij zijn voorsprong op Riederer – en alle anderen – bij ieder meetpunt alleen maar groter worden.

Van Berkel finishte uiteindelijk na 8:17:04. Riederer pakte het zilver in een tijd van 8:24:07. Een prachtige dag voor de Zwitser die overigens Race Director van Challenge Davos is. Met deze tweede plaats beëindigt hij zijn imposante carrière als profatleet. Het brons was uiteindelijk voor Viennot, die na 8:31:03 over de streep kwam. Ironman Zürich kende geen pro race voor vrouwen.