Joep Staps finishte zojuist met een nette tiende plek tijdens Xterra Italy Lake Scanno. We spraken na de finish dan ook met een tevreden atleet: ,,Het was niet slecht en ik mag denk ik wel tevreden zijn.” De race werd overigens gewonnen door de Spaanse Ruben Ruzafa Cueto. Het zilver ging naar de Zwitserse Xavier Dafflon (+0:57) en het brons naar de Italiaanse Filippo Barazzuol (+5:42). Staps kwam ruim twintig minuten na de winnaar over de streep.

Tussen twee groepjes in gezwommen
Ondanks zijn tevreden gevoel, ziet Staps nog veel punten voor verbetering. ,,Zwemmen blijft een beetje een aandachtspunt. Het was eigenlijk mijn doel de eerste 500 meter hard te gaan. Vorige keer zat ik in Frankrijk een stuk verder naar achter, maar miste ik eigenlijk de aansluiting terwijl ik het tempo wel aan kon. Dat is ook een deel ervaring, die ik nog niet heb”, verklaart Staps. ,,Maar nu ging het opzich goed”, vervolgt hij. ,,Toch moest ik het eerste groepje laten gaan. Ik keek achterom en zag daar het tweede groepje zwemmen, dus ik heb eigenlijk de hele tijd tussen het eerste en tweede groepje ingezeten. Ik kon me terug laten zakken of hard doorzwemmen en dat laatste heb ik gedaan.”

Zwaar fietsparcours
Het fietsen in Italië was wel even wat anders dan in Nederland: ,,Veel hoogtemeters, lange steile klimmen en hele technische afdalingen. Dat is in Nederland gewoon niet te trainen. Dat was wel even schrikken”, vertelt Staps lachend over het fietsparcours. ,,Zeker omdat ik afgelopen vrijdag het parcours ging verkennen en toen was het heel erg modderachtig: ik kreeg zelfs mijn achterwiel niet meer rond omdat er zoveel klei en modder tussen zat. Nu, tijdens de wedstrijd, ging het gelukkig een stuk beter, aangezien het weer ook beter was.”

Over het slotonderdeel. ,,Met lopen was ik ook nog redelijk fris. Dit is pas mijn tweede Xterra. In Frankrijk twee weken terug was ik eigenlijk helemaal stuk. Ik denk dat ik het dit keer met fietsen beter verdeeld heb, waardoor ik met lopen ook nog fris was en een paar jongens in kon halen. Daar was ik eigenlijk wel blij mee.” Staps liep dan ook van een veertiende plek na het fietsen naar de top tien toe.

Een stapje terug
Eerder deze week spraken wij al met Staps over een noodzakelijke sportieve stap terug. ,,Het is heel lastig hiervan te leven”, legde hij al uit. ,,Je neemt de beslissing om voor cross triathlon te gaan: een kleine sport en zeker in Nederland redelijk onbekend.”

,,Dan doe je een eerste wedstrijd in Frankrijk”, vervolgt Staps. ,,En dan kom je in zo’n sterk veld terecht, waarin het gewoon heel lastig is voorin mee te doen. En ik maakte met indelen ook nog wel een foutje.” Het doel was daarom om in Italië vooral een steady race neer te zetten: ,,Ik wilde vooral niet kapot gaan en het beter verdelen. Want in Frankrijk zwom ik slecht, kon ik op de fiets niks meer, kreeg ik kramp en kon ik daardoor niet meer lopen.” Gelukkig ging dat vandaag dus beter: ,,Ik voelde mij wel krachtiger; met fietsen maar ook met lopen. Ik heb iets minder hard gefietst en het beter verdeeld. Maar het blijft een aandachtspuntje om meer op omvang te gaan trainen, want de snelheid zit opzich wel goed. Toch heb ik mezelf wel laten zien dat het qua omvang ook de goede kant op gaat. Het is nog niet waar ik wil zijn en de verschillen zijn – zeker bij cross triathlon – al snel heel groot, dus als je meer bagage hebt kun je zomaar wat plaatsen winnen.”

‘Hoe kan dit nou?’ 
Dat ervaring in deze tak van sport extra belangrijk is, bleek ook weer tijdens deze race: ,,Tijdens het afdalen op de fiets kwam iemand mij nog voorbij en ik dacht ‘hoe kan dit nou?’”, lacht Staps. ,,Dat ging zo hard. Zo technisch ben ik gewoon nog niet, daar moet ik ook nog een stap in maken.”

Het financiële plaatje 
Het grootste ‘probleem’ blijft echter het financiële plaatje. De overstap naar het bestaan van professioneel atleet blijkt vaak een riskante investering, die zich slechts zelden terugbetaald: ,,Het is financieel gewoon lastig. Deze race ook, dat kost gewoon al snel 1000 Euro. Als je dan bijna niet meer werkt en alles wat je werkt gaat op aan vaste lasten, dan wordt het wel lastig. Ik kan niet veel van dit soort races blijven doen, dus dat is wel jammer. Zeker omdat ik vandaag wel gewoon een goed resultaat neerzet.”

Staps zal nog wel een keer in actie komen in het buitenland dit seizoen, maar dan dichter bij huis: ,,Ik doe nog een race in Duitsland, een Xterra op 17 augustus. Daarna houdt het even op.”

Lekker naar huis
Voor nu kijkt hij er vooral naar uit om naar huis te gaan: ,,Ik ben wel echt blij om naar huis te gaan. Ik heb best wel een drukke periode achter de rug en mijn vriendin ook. Wij sporten beide op hoog niveau en hebben elkaar de afgelopen drie of vier weken bijna niet gezien. Dus ik ben blij naar huis te gaan, de druk er even af en quality time met haar.”