De plannen waren zo mooi: Joep Staps kondigde begin dit seizoen aan zich fulltime te gaan richten op de sport – Cross Triathlon in dit geval – en zegde er zelfs zijn baan voor op. Hij vond dat als hij écht wilde doorbreken, hij écht zijn dromen wilde najagen, hij die keuze moest maken. Nu, een paar maanden later, is de ietwat pijnlijke conclusie dat die keuze misschien niet de beste was. Of beter gezegd: geen haalbare.

Eerlijk en realistisch zijn: dat is wat Staps nog steeds voor ogen heeft, en daarom zijn verhaal. ,,Het gaat oké met me en mag op zich niet klagen. Toch kan het altijd beter en ben ik af en toe een beetje gefrustreerd. Je wil wat, maar dat lukt dan niet allemaal. Ik heb de stap gezet om volledig voor het sporten te gaan, heb zoveel mogelijk geprobeerd om alles zo goed mogelijk te regelen, maar het is het gewoon net niet geworden. Daar baal ik gewoon van.”

Het grootste probleem is op dit moment – simpelweg – geld. Terwijl de gehoopte sponsoring enigszins achterwege blijft, raakt de spaarpot van Staps langzaam maar zeker op. Al kort na zijn aankondiging zich fulltime op het sporten te gaan richten, nam hij al snel weer een parttime baan. ,,Ik moet gewoon werken en verdien net genoeg om de huur te betalen. En dat terwijl jullie zelf weten hoe duur deze sport is. Materiaal, kleding en reizen: ik heb er eigenlijk geen geld voor. Dat frustreert me. Zoals het er nu naar uitziet doe ik dit jaar nog een aantal buitenlandse races, maar zal ik volgend jaar weer voornamelijk in Nederland in actie komen.”

Misschien extra vervelend is het dan dat Staps het idee heeft op sportief vlak juist de goede stappen te maken. ,,Ik ga gestaag en volgens plan vooruit. Qua snelheid zit ik goed, qua omvang kan ik nog wat vooruit. Als die twee samenkomen, gaat het écht de goede kant op.”

Aankomende zondag start Joep Staps overigens wél in het buitenland. Hij doet dan mee aan een Xterra in Italië.