De doelstelling om zesde te worden werd vooraf uitgesproken, maar de Nederlandse Mixed Team Relay formatie moest zojuist genoegen nemen met een achtste plaats bij de race in het Canadese Edmonton. Het Nederlandse team, bestaande uit Maya Kingma, Jorik van Egdom, Quinty Schoens en Marco van der Stel en dat alles op alles zet om Olympische kwalificatie voor Tokyo af te dwingen, zal hoogstwaarschijnlijk dan ook met gemengde gevoelens terugkeren uit Canada. De race – waarbij per atleet 300 meter werd gezwommen, 6 kilometer gefietst en 1600 meter gelopen – werd gewonnen door Nieuw-Zeeland.

Sterke Kingma vecht voor goede uitgangspositie

De race begon meteen goed voor Nederland, toen Maya Kingma maar weer eens liet zien zich met de dag door te ontwikkelen en tijdens het zwemmen – toch al haar beste onderdeel – het initiatief te nemen en al haar concurrenten achter zich te houden. Dat leverde haar ook in het vervolg van de wedstrijd geen windeieren op, want samen met Amerika en Groot-Brittannië kwam Kingma op de fiets los en het waren dan ook deze drie landen die, door goed samen te werken, zo’n tien seconden voorop bleven voor er met het lopen werd begonnen.

Het was ook Kingma die als eerste de tweede wisselzone uit wist te lopen. Gelukkig herstelde ze zichzelf snel toen het er even – zij het kort – op leek dat ze de verkeerde afslag nam. In een split second paste ze haar richting aan en volgde ze toch de juiste route. Dat Kingma tijdens het lopen wat tijd en dus terrein verloor op Amerika en Groot-Brittannië en ondertussen Italië en Nieuw-Zeeland zag naderen tot slechts een seconde, deed niets af aan het feit dat ze Jorik van Egdom – die opvallend genoeg als tweede startte – in een prima uitgangspositie (3e, red.) wegtikte.

Van Egdom verliest tijd met lopen

Tijdens het zwemonderdeel van Van Egdom klonterde alles weer wat meer samen en terwijl Amerika nog wel het veld aanvoerde, was het de Nederlander die op een klein gaatje als vierde uit het water kwam. Op de fiets ontstond al snel een kopgroep van drie: Amerika, Nieuw-Zeeland en Groot Brittannië. Het was Jonathan Brownlee die namens dat laatste land veel kopwerk deed om zo een maximale voorsprong te creëren. Daarachter kwam Van Egdom in de achtervolgende groep, samen met vier andere landen: Australië, Zwitserland, Canada en Italië.

(Tekst gaat verder onder foto)

Een ijzersterke Kingma (rechts) draait voorin mee. (Foto: 3athlon.nl)

Het leidende trio bleek in ieder geval oppermachtig en wist de voorsprong op de fiets uit te bouwen tot 32 seconden. Terwijl Brownlee er tijdens het lopen nog maar eens wat extra gas op gaf en bij alles en iedereen wegliep – hij pakte een voorsprong van maar liefst 14 seconden op nummer twee Nieuw-Zeeland – verloor Van Egdom tijdens het lopen tijd op zijn concurrenten: hij tikte debutante Quinty Schoens op 48 seconden achterstand als achtste weg.

Prima debuut voor Schoens

Voor Schoens, nota bene eerstejaars elite en debutante binnen dit team, een mooi zwemonderdeel waarbij ze de achterstand van 48 seconden op koploper Groot-Brittannië gelijk hield en zelfs een plaatsje naar voren opschoof: ze kwam als zevende terug uit het water. Tijdens het fietsen verloor Groot-Brittannië ondertussen haar koppositie en waren het Amerika en Nieuw-Zeeland die het initiatief overnamen.

Ook Schoens verloor tijdens het fietsen wat tijd: ze bleef constant bij haar Zwitserse concurrent fietsen, maar kwam uiteindelijk als achtste terug met een achterstand van 1:07 minuut. Tijdens het lopen was het Nieuw-Zeeland dat een gat sloeg op de rest van het veld, onder andere 14 seconden op Amerika en 15 seconden op Groot-Brittannië. Schoens keerde als achtste terug en tikte Van der Stel met een achterstand van 1:31 minuut weg.

Uitstekend zwemmende Van der Stel krijgt gat niet dicht

Tijdens het zwemmen waren het Groot-Brittannië, Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië die elkaar vonden en uiteindelijk ook tegelijkertijd uit het water kwamen. Daarnaast een meer dan uitstekend zwemonderdeel voor Van der Stel, die daarbij zo’n 15 seconden van zijn achterstand afsnoepte, Zwitserland weer inhaalde en met een achterstand van 1:14 minuut als zevende aan het fietsen begon.

Terwijl het voorin nog steeds Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika waren die om het podium streden – ook al kreeg Australië een penalty van tien seconden wegens het te vroeg wegtikken van een atleet en verkleinde het daarmee haar eigen kansen – was het Van der Stel die op de fiets geen tijd meer wist goed te maken, maar juist seconden verloor. Uiteindelijk begon de Nederlander als achtste en op 1:49 minuut achterstand aan het lopen.

Winst voor Nieuw-Zeeland, Nederland 8e

De race werd uiteindelijk gewonnen door Nieuw-Zeeland. Tien seconden later kwam Groot-Brittannië als tweede over de finish en Amerika pakte op 16 seconden het brons. Van der Stel kwam namens Nederland als 8e over de finish, 2:28 minuut achter de winnaar. Daarbij kreeg hij nog een penalty van tien seconden te verwerken.