Quinty Schoens heeft een spannend weekend voor de boeg, zij zal namelijk aanstaande zondag (lokale tijd, red.) Rachel Klamer vervangen bij het Nederlandse Mixed Relay Team en daardoor voor het eerst voor deze formatie uitkomen. Daar komen natuurlijk de nodige zenuwen bij kijken: ,,Ik kijk er erg naar uit, maar het is wel spannend. Het is de eerste keer dat ik inval in het A-team en dan meteen op WTS niveau.” We kijken met haar vooruit naar deze unieke kans.

Aan Schoens dus de eer om in te vallen voor Rachel Klamer, die ditmaal niet zal starten. Het gehele team – verder bestaande uit Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom – bevindt zich al in Edmonton, Canada, waar zondag de vierde Mixed Team Relay van dit seizoen plaatsvindt. Een belangrijke wedstrijd, waarin Nederland hoge ogen hoopt te gooien om zo weer een stap dichter bij Tokyo 2020 te komen.

De doelstelling: minimaal een zesde plaats
Momenteel staat Nederland op een zevende plaats op de wereldranglijst, welke wordt aangevoerd door Frankrijk. Dit is voldoende voor een Olympische kwalificatie. In Edmonton hoopt het team deze plek dan ook veilig te kunnen stellen: ,,Edmonton was vorig jaar van de kwalificatiewedstrijden de slechtste. Toen werden we hier zevende en we hopen nu eigenlijk minimaal zesde te worden. Maar het is nog best ingewikkeld – ik probeer mij er een beetje in te verdiepen – want België, Zwitserland en Canada zijn onze grootste concurrenten. Dus we moeten ook een beetje naar die landen kijken. We kunnen wel zesde worden, maar als België dan wint komen ze ons alsnog voorbij.”

Na de finish weet het team dus niet eens meteen hoe ze ervoor staan. ,,We moeten de andere landen goed in de gaten houden. Het is een hele rekensom. We zijn steeds sommetjes aan het uitrekenen”, lacht Schoens. ,,Na de race zullen we dan zo snel mogelijk calculeren hoe het allemaal zit.”

Een extra speciaal team voor Schoens 
Het is in ieder geval heel bijzonder voor Schoens om een dergelijke race mee te mogen maken. En dan ook nog eens in één team met haar vriend, namelijk Van der Stel: ,,Dat is wel echt speciaal en had ik totaal niet verwacht. Het is fantastisch dat ik mag invallen, dat het dan ook nog met Marco in het team is, is wel heel speciaal.”

‘Het vertrouwen vanuit het team is groot’ 
,,Ik zou het wel heel vervelend vinden als ik het verpest”, vertelt een toch wel zenuwachtige Schoens. ,,Maar aan de andere kant kan iedereen het verpesten.” Gelukkig is het vertrouwen vanuit het team groot: ,,Het is goud waard als teamgenootjes allemaal uitspreken dat ze niet twijfelen en geloven dat ik het kan. Het doet me heel erg deugd dat er vanuit hun drie – Marco sowieso natuurlijk – veel respect komt, want het is gewoon ongelooflijk spannend voor mij. Ze nemen mij echt bij de hand.”

(tekst gaat verder onder foto)

Schoens toen zij vorige maand de vierde plaats pakte in Holten. (Foto: Christie Brouwer)

Schoens’ verwachtingen
,,We zijn er in ieder geval klaar voor”, vertelt Schoens enthousiast. ,,Iedereen is heel gefocust en weet wat zijn doel is. We weten ook wat we aan elkaar hebben. De sfeer is heel relaxt.” Maar op een niveau als dit – waar Schoens nog niet veel ervaring mee heeft – is het lastig verwachtingen te hebben: ,,Ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten. Wel van mijzelf, maar ik heb geen idee hoe dat is ten opzichte van het veld. Dus ik vind het wel heel spannend, maar heb er ook vertrouwen in.” Schoens lijkt dit seizoen echter goed in vorm te zijn, tijdens de ETU Cup in Holten enkele weken geleden pakte zij nog een prachtige vierde plaats.

De opstelling
De opstelling zal verder onveranderd blijven: ,,Maya zal starten en ik ben de derde vrouw. Ik voel mij ook veel beter op die plaats, omdat niemand harder zwemt dan Maya. Als zij in de groep zwemt, komt zij gewoon bij de eersten uit het water. Dat heb ik niet, ik heb veel moeite met zwemmen in het gedrang. Voor mij is er ook een beetje druk van de ketel af door als derde te starten. Ik kan goed alleen rijden en we moeten er zo lang mogelijk bij blijven. Met Maya hebben we dat in ieder geval al.”

(tekst gaat verder onder foto)

Nederland voor zij de achtste plaats pakte in het WK Mixed Team Relay in Hamburg. Toen met Klamer. (Foto: Twitter)

In deze opstelling start Van der Stel als tweede en Van Egdom als laatste. Voor dit weekend zal dit dus de verdeling zijn, maar in de toekomst zou het nog wel eens kunnen veranderen: ,,Vroeger was het altijd zo dat Marco niet hard genoeg liep om die finale in te gaan (de vierde heat, die nu dus Van Egdom op zich neemt, red). Maar tegenwoordig loopt hij zo goed dat hij niet echt meer onderdoet. Dat hebben we ook besproken, iedereen ziet dat Marco vooruit gaat en is er ook van overtuigd dat Marco niet onder zou doen aan Jorik. Dat geeft ruimte om het eventueel ooit om te zetten. Maar voor nu houden we het zo.”

Zo ontwikkelt iedereen zijn zwakkere onderdelen: ,,Maya liep laatst bijvoorbeeld heel sterk in Hamburg.” Toch is er altijd iemand met een zwakker onderdeel: ,,Dat moet dan opgevangen worden met een sterk onderdeel, want je wil de aansluiting niet missen.”

Het was oorspronkelijk niet het plan om deel te nemen in Edmonton, maar na een teleurstellend resultaat in Nottingham – waar Kingma haar schoen verloor tijdens het lopen – maakte het team de keuze om toch af te reizen naar Canada. Aangezien Klamer in deze periode al een hoogtestage op de planning had staan, moest zij deze wedstrijd dus aan zich voorbij laten gaan.

Om 00:30 uur Nederlandse tijd, in de nacht van zondag op maandag, trapt Kingma de race af.