Na het succes in Weert, begin deze maand, was het vandaag weer aan het Nederlandse Mixed Relay team in Nottingham. Helaas dit keer zonder succes. Nederland behaalde uiteindelijk een negende plaats. Niet gek aangezien het een duathlon was in plaats van een triathlon, dat voor het Nederlandse team een groter nadeel vormt dan wellicht voor andere landen. Wegens de aanhoudende regen en de daardoor slechte waterkwaliteit, kondigde de ITU namelijk eerder deze week aan dat zwemmen te riskant zou zijn. Daarom werd het vandaag per atleet 1500 meter lopen, zeven kilometer fietsen en nogmaals 1500 meter lopen. De startvolgorde was – net als in Weert – als volgt: Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en tot slot Jorik van Egdom.

Kingma
Ondanks de verandering naar een duathlon, was het dus toch Kingma die de wedstrijd aftrapte. Als sterke zwemster weet Kingma de groep daar vaak al op te breken. Met lopen wordt dat lastiger, maar toch liep Kingma de eerste 1500 meter sterk mee met een vrijwel intacte groep richting T1. Eenmaal op de fiets zette Engeland hard aan. Nederland bevond zich – naar wat leek, met moeite – in de achtervolgende groep, maar raakte de Engelse steeds verder uit zicht. Zo werd na deze eerste heat Engeland ook als eerste weggetikt. Kingma zakte tijdens het laatste looponderdeel behoorlijk terug en tikte Van der Stel als achtste weg op 59 seconden afstand van de kop.

(tekst gaat verder onder foto)

Kingma in de eerste 1500 meter. (Foto: 3athlon.nl)

Van der Stel
In de tweede heat lag Engeland nog altijd sterk op kop en daarachter volgde op een halve minuut een groepje van zes landen. Van der Stel bevond zich tijdens het fietsen rond een eenzame achtste plaats, tot Nieuw-Zeeland zich ongeveer halverwege bij hem voegde. Tijdens het lopen moest hij de Kiwi’s helaas weer laten gaan. Hij verloor in dit laatste stuk meer dan een halve minuut, waardoor Klamer als negende op 1:51 minuut – van de nog altijd Engelse – kop werd weggetikt.

Klamer
Ook voor Klamer werd het dus een eenzame strijd in het regenachtige Nottingham. Het gat naar voren werd steeds groter en zo verloor Klamer in de derde heat ongeveer een halve minuut. Klamer gaf vorig weekend na de race in Leeds al aan niet in topvorm te zijn vanwege een verkoudheid en wellicht dat haar dit vandaag ook nog dwars zat. Klamer tikte Van Egdom uiteindelijk als negende weg met 2:12 minuut op de kop. Voorin het veld lag Engeland na deze voorlaatste heat nog steeds op kop en dit gat bleef alleen maar groter worden. Daarachter vormden Frankrijk, Duitsland en Zwitserland opnieuw een groep met Italië en Canada, nadat zij hier eerder los van waren gekomen.

Van Egdom
Van Egdom verloor in de eerste 1500 meter weinig tijd, zo had hij eenmaal in T1 een achterstand van 2:21 minuut. Daarvoor kwam Australië (achtste) wel steeds dichterbij, op dit punt was dat gat nog slechts veertien seconden. Desondanks kreeg Van Egdom de Australiër niet in het zicht op de fiets, waardoor het wederom een zware en individuele rit werd. Tijdens het lopen lukte het van Egdom niet de Australiërs nog op te rapen en zo finishte Nederland uiteindelijk dus als negende op 2:42 minuut achter de Engelsen, die geen twijfel lieten bestaan en de race vol overtuiging wonnen. Het zilver was voor Zwitserland (+0:42) en het brons voor Frankrijk (+0:50).

Grote winnaars in eigen land: Engeland. (Foto: 3athlon.nl)