Een zieke Rachel Klamer, een Maya Kingma die naar eigen zeggen power tekort kwam en Marco van der Stel die heel lang heel goed mee ging, maar na steken tijdens het lopen toch de aansluiting verloor: de Nederlandse atleten die gisteren de finish haalden bij de WTS in Leeds stonden direct daarna voor onze camera’s. Met gemengde gevoelens kijken ze terug op deze mondiale race.

Rachel Klamer was in ieder geval – maar wel gezien de omstandigheden – tevreden. Ze voelde zich ontzettend beroerd en had nauwelijks stem over om te reageren. ,,Als ik kijk naar de trainingen van de afgelopen weken, had ik op meer gehoopt. Maar als ik kijk naar hoe ik me de afgelopen dagen heb gevoeld, is het goed zo”, blikt ze terug op haar elfde plaats.

(tekst gaat verder onder video)

Als er iemand op meer had gehoopt, was het zeker ook Maya Kingma. Zij werd 27e en merkte eigenlijk al vanaf het begin dat ze niet in goede doen was. ,,Ik had gewoon geen power. Ik zat kapot en ik merkte dat het niet goed ging vandaag. Het is nu kijken hoe dat kwam en omschakelen richting Nottingham volgende week.. Dan staat er weer een Mixed Team Relay op het programma”, aldus de atlete die toch een grote lach op haar gezicht wist te toveren.

(tekst gaat verder onder video)

Ook Marco van der Stel is na afloop niet helemaal tevreden met zijn dertigste plaats. Hij kende een bijzonder sterke start van de race, zwom met de grote namen mee – viel nog wel even tijdens de eerste wissel – en kon op de fiets aansluiting vinden terwijl een aantal grote namen daar niet in slaagde. ,,Daar heb ik alles voor gegeven. Ik had eigenlijk alles onder controle, maar tijdens de eerste vijf kilometer lopen had ik ontzettend erge steken, waardoor ik dacht dat ik moest overgeven en zelfs niet wist of ik wel verder kon. Gelukkig loste dat nog op en haalde ik daarna weer een aantal mensen in.”