Australiër Jacob Birtwhistle won zojuist de WTS race in Leeds. Na een spannende wedstrijd wist hij in de laatste kilometers sterk weg te lopen. Matthew McElroy en Javier Gomez Noya konden hem niet meer bijbenen en werden respectievelijk tweede en derde. Marco van der Stel draaide lang goed mee, maar zakte van voren terug naar achteren tijdens het lopen: hij finishte uiteindelijk als 30e. Jorik van Egdom stond ook aan de start, maar viel al vroeg in de wedstrijd uit.

In het begin van de wedstrijd was het Schoeman die het behoorlijke zwemtempo bepaalde: hij legde de 1500 meter af in 17:23 minuut en klom zo als eerste aan wal. Na een sterk zwemonderdeel kwam Van der Stel als eerste Nederlander uit het water, als dertiende in de wedstrijd en acht seconden vanaf de eerste man. Van Egdom volgde op 1:40 minuut als 53e en verdween vervolgens uit de wedstrijd.

(tekst gaat verder onder foto)

Een grote groep in de eerste wissel. (Foto: 3athlon.nl)

Thomas Bishop en Kristian Blummenfelt namen het eerste deel van het fietsen de leiding in de race: de achtervolgende groep bevond zich op ongeveer een minuut afstand. Bij het ingaan van de tweede ronde voegde dit samen tot een groep van 27 man. Zo kwam Van der Stel voorin deze kopgroep te rijden.

(tekst gaat verder onder foto’s)

Van der Stel tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)
De kopgroep met daarin Van der Stel. (Foto: 3athlon.nl)

Verschillende atleten deden pogingen om weg te rijden van de groep; dit hield uiteindelijk alleen niemand vol. Zo werd de wisselzone na 1:14:19 uur overspoeld door de aanzienlijk grote kopgroep. De tweede groep – met daarin onder andere Mario Mola en Richard Murray – volgde op een ruime minuut.

In zeventiende positie begon Van der Stel aan het lopen, op acht seconden van de eerste man en omringd door indrukwekkende concurrenten. De Duitse Schomburg liep de eerste vijf kilometer met negen seconden voorsprong op kop, maar halverwege het lopen moest hij die positie toch nog laten schieten en raapte de groep hem op. Ondertussen zakte Van der Stel verder terug naar achter, halverwege het lopen liep hij op de 36e plek en op 1:29 minuut van de leider.

Het was uiteindelijk Birtwhistle die – met nog 2,5 kilometer te gaan – ergens een extra dosis energie vandaan haalde en het uitgedunde groepje achter zich liet. Zo pakte de Australiër zijn eerste WTS titel in een tijd van 1:45:12. McElroy en Gomez konden niet meer mee met Birtwhistle: zij werden respectievelijk tweede (+0:07) en derde (+0:09). Van der Stel passeerde de streep als 30e (+3:03).