Doen wat je moet doen: dat is waarschijnlijk het credo waarmee titelverdedigers Squadra (mannen) en Ferro Mosae (vrouwen) vandaag van start gingen tijdens de tweede Eredivisiewedstrijd in Weert. En dat credo werd dan ook meteen in uitvoering gebracht tijdens de team-relay: zowel de ploeg uit Eindhoven als de ploeg uit Maastricht won met overmacht.

Bij de mannen van Squadra lag de druk er misschien een beetje meer op dan gebruikelijk. Tijdens de openingswedstrijd in Almere moesten ze tenslotte hun meerdere erkennen in hun concurrenten van Rogelli / TriMates. ,,Maar ons hele team was vandaag ontzettend sterk”, sprak Jonathan Wayaffe direct na afloop van de 250 meter zwemmen, 6.7 kilometer fietsen en 1400 meter lopen in estafettevorm. Hij was de vierde en laatste atleet in de formatie van Squadra. ,,Tweede is niet de plek waar wij willen staan, maar de tegenstand is heel erg sterk en doet haar best. In Almere hebben we een paar foutjes gemaakt en dat kunnen we ons gewoon niet veroorloven. Vandaag ging het wél perfect.”

(tekst gaat verder onder video)

Niet dat dit betekende dat de wedstrijd ‘vanzelf’ werd gewonnen. Het tempo lag bij alle teams hoog, er werd tactisch geracet en iedere atleet gaf alles. Toch werd het echte verschil vooral in de slotfase gemaakt en bleek Squadra, dat naast Wayaffe ook Devi Wolthuizen, Tim van Hemel en Lucas van Deynze in haar gelederen had, niet meer te achterhalen.

Volledige uitslag

Een mooie prestatie ook van TC Twente, dat lange tijd mee leek te doen om de hoogste klassering. Uiteindelijk bleek dat net te hoog gegrepen, maar was het wel Stijn Jansen die als slotloper zijn concurrent Joey van ‘t Verlaat, de slotloper van Rogelli / TriMates, in een eindsprint voorbleef. TC Twente en Rogelli / TriMates legden hiermee dus beslag op het zilver en brons.Door deze daguitslag is het nu Squadra dat, met een tweede plaats in Almere en nu een eerste plaats in Weert, aan de leiding gaat in het klassement. Met drie punten staat de ploeg uit Eindhoven één punt voor op Rogelli / TriMates, dat nu dus is gezakt naar de tweede plaats. TC Twente doet – zoals gezegd – goede zaken en stijgt na een vierde plaats in Almere nu naar een derde plaats in het klassement.

Voor het volledige dagklassement en totaal klassement kun je terecht op de website van Teamcompetities.

Eredivisie vrouwen: favorietenrol waargemaakt

Bij de vrouwen maakten de atletes van Ferro Mosae hun favorietenrol nog maar eens meer dan waar. Nadat ze in Almere al oppermachtig bleken, toonden de vrouwen uit Maastricht zich nu ook weer ongenaakbaar. Het was Rani Skrabanja die als eerste atleet van start ging, hard zwom en vanaf dat moment direct een gat had op al haar concurrentes. Dit gat kwam nergens meer in gevaar en werd met Sarissa de Vries, Danne Boterenbrood en Sophie van der Most alleen maar groter. ,,We hebben een team vol gemotiveerde atleten”, aldus slotloopster Van der Most. ,,We hadden het al wel zo bedacht. Rani zwemt zo hard, dat we al hoopten op een gat. Maar iedereen probeert een beste race neer te zetten. Het is en blijft spannend.”

(tekst gaat verder onder video)

Achter Ferro Mosae verwikkelden de vrouwen van TVA uit Almere en Hellas uit Utrecht in een bloedstollende eindsprint. Daar ging overigens een mooie inhaalrace van Jony Heerink – namens Hellas dus – aan vooraf. Toen de vierde heat begon had Ferro Mosae al een groot gat op TVA, maar de Almeerse dames hadden op hun beurt een groot gat op Hellas, Kijani en TC Twente. Het was echter Heerink die namens Hellas wegliep bij de concurrenten en vervolgens ook nog het gat naar Almere dichtte. De eindsprint die toen ontstond, werd wel verloren door Heerink, waardoor TVA dus tweede werd en Hellas derde. In het klassement blijft Ferro Mosae uiteraard koploper. Na twee overwinningen staan zij drie punten voor op Hellas en vier punten op de vrouwen van TVA.

Voor het volledige dagklassement en totaal klassement kun je terecht op de website van Teamcompetities.

Vervolg Teamcompetities

Alle divisies van de Teamcompetities Triathlon krijgen op 22 juni een vervolg tijdens TRI ROTTERDAM. De Eredivisie en 1eDivisie hebben dan de spectaculaire triple-mix op het programma staan, terwijl de overige divisies een minstens even spectaculaire team-relay krijgen voorgeschoteld.