Onder prachtige omstandigheden, in tegenstelling tot de regen en wind van gisteren was het vandaag warm en zonnig in Weert, hebben de mannen van Rogelli / TriMates 2 meer dan goede zaken gedaan door na hun overwinning in Almere nu ook deze tweede wedstrijd van Teamcompetities Triathlon op hun naam te schrijven. Bij de vrouwen ging de dagzege naar Kijani 2. De atletes uit Beesd pakten daardoor ook meteen de koppositie in het klassement.

1eDivisie mannen: collectief voorop

De overwinning van Rogelli / TriMates 2 was meer dan verdiend, want ondanks dat de Olympische Afstand niet door één van hun atleten individueel werd gewonnen, was het wel de ploeg uit Utrecht die als geheel overduidelijk de sterkste was. Geen van de vier atleten – Cornelis Scheltinga, Daan Gehlen, Marijn de Jonge en Tim den Braber – reed op de fiets in de al snel ontstane kopgroep van zes atleten, maar gezamenlijk gaven ze wel kleur aan de achtervolgende en dus tweede fietsgroep en hielden ze het verschil met de leiders zeer beperkt. In deze formatie lieten de mannen van Rogelli / TriMates 2 duidelijk zien dat het collectief voorop staat.

Ondertussen was het Tjardo Visser die, namens TVA uit Almere, direct de leiding nam tijdens de afsluitende tien kilometer hardlopen. Vanuit de tweede groep zag hij wel Scheltinga, maar zeker ook een sterk lopende Coen Smiers van Hellas 2 – Utrecht oprukken. In de slotfase werd het dan ook nog bijzonder spannend om de individuele overwinning: Scheltinga en Smiers naderden Visser tot zo’n twintig seconden, maar laatstgenoemde bleek over voldoende adem te beschikken om de winst te pakken. ,,Het is mooi om hier te winnen. Ik heb een lekkere wedstrijd gedraaid en dan is het leuk om een race tijdens het lopen te beslissen. Tijdens het fietsen probeerden we al weg te komen, de anderen even pijn te doen, maar dat wilde niet. Tijdens het lopen heb ik dus vanuit de wisselzone meteen zo’n groot mogelijk gat proberen te pakken omdat ik wist dat er vanuit de tweede groep nog snelle jongens zouden komen.”

Tekst gaat verder onder video:

Eén van die snelle jongens was dus Scheltinga. ,,Ik probeerde stabiel te lopen, maar de laatste ronde ging ik wel stuk. Ik zag Tjardo een paar keer omkijken, kwam nog tot dertig meter, maar hij versnelde en toen kon ik er niet meer bijkomen.”

Natuurlijk kijkt Scheltinga desondanks terug op een meer dan geweldige dag. Na de teamoverwinning van Rogelli / TriMates 2 in Almere, pakte de ploeg uit Utrecht nu ook de overwinning bij deze tweede wedstrijd in Weert.

Tekst gaat verder onder video:

Volledige uitslag mannen

Rogelli / TriMates 2 pakte de overwinning uiteindelijk door de tweede plaats van Scheltinga, maar ook door de vierde plaats van Daan Gehlen en zevende plaats van Marijn de Jonge. Bij elkaar leverde dat de ploeg dertien punten op, waarmee ze overduidelijk het sterkst waren. De Dolfijn 2 uit Amsterdam pakte, dankzij 47 punten, een tweede plaats in het dagklassement. De derde plaats was voor Hellas 2 uit Utrecht. Deze ploeg behaalde 48 punten en zaten dus maar één punt achter De Dolfijn 2.

Met twee punten is het dus ook Rogelli / TriMates 2 dat riant aan de leiding gaat in het klassement. Spannend is het in ieder geval wel in de 1eDivisie, want daarachter staan Hellas 2, De Dolfijn 2 en Triteam Spijkenisse gedeeld tweede: deze drie ploegen hebben acht punten. Daar weer achter staan TVA – Almere en TC Twente 2 – Enschede gedeeld vijfde: beide ploegen staan op 9 punten.

Voor de volledige daguitslag en het klassement kun je terecht op de website van teamcompetities.

1eDivisie vrouwen: aanvankelijk twee atletes aan de leiding

Bij de vrouwen waren het aanvankelijk twee atletes die zich vooraan lieten zien: Anna Witteveen van Ferro Mosae 2 en Rieneke Terink van Kijani 2 kwamen met voorsprong uit het water en vonden elkaar vervolgens ook meteen op de fiets. De twee bleken over bijzonder sterke fietsbenen te beschikken en konden alle achtervolgende groepen op behoorlijke afstand houden. Het waren dan ook deze twee vrouwen die met mooie voorsprong aan de afsluitende tien kilometer begonnen.

Bij aanvang van het looponderdeel was het meteen Witteveen die het initiatief nam en wegliep bij Terink. Ondertussen was het iets verder naar achteren Diede Diederiks die ontzettend hard liep: zelfs zo hard dat ze per ronde van 2.5 kilometer enorm veel tijd goedmaakte op Witteveen en al snel oprukte naar de tweede plaats. ,,Ik wist dat Diede heel hard kon lopen”, aldus Witteveen. ,,En dat het spannend zou worden. Eerlijk gezegd had ik het idee dat ze me zou inhalen, maar dat gebeurde niet. Ik heb geen idee waar ik de kracht vandaan haalde om haar voor te blijven.” Witteveen kwam dan ook dolblij, met veel gejuich en inclusief luide ‘yes’ over de finish.

Tekst gaat verder onder video:

Volledige uitslag vrouwen

Ondanks dat Witteveen en Diederiks dus eerste en tweede werden, konden ze niet voorkomen dat de dagoverwinning naar de vrouwen van Kijani 2 uit Beesd ging. Anne Zijderveld, Rieneke Terink en Saskia Veerman werden individueel vierde, zesde en dertiende en zorgden gezamenlijk voor 23 punten. Witteveen kreeg, met haar teamgenoten van Ferro Mosae 2 dankzij 28 punten nog wel het zilver omgehangen en het brons ging naar Diede Diederiks met haar teamgenoten van EDOsports uit Maastricht.

Kijani 2 deed meteen de beste zaken in het klassement, door na hun tweede plaats in Almere en nu dus een eerste plaats, ook de eerste plek in de ranking over te nemen. De vrouwen van TVA uit Almere verliezen hun koppositie en staan nu tweede in het klassement, terwijl de vrouwen van Ferro Mosae nu de derde plaats bezetten. De verschillen tussen de ploegen is klein en dus is ook hier volop spanning in de competitie.

Voor de volledige daguitslag en het klassement kun je terecht op de website van teamcompetities.