Georgia Taylor-Brown won zojuist haar eerste WTS race in Leeds. Rachel Klamer finishte als 11e en Maya Kingma kwam als 27e over de streep. Beide Nederlandse dames lieten na afloop van de wedstrijd direct weten niet in hun beste vorm te verkeren.

Het was de Engelse Jessica Learmonth die de groep hard vooruit trok tijdens het zwemmen, Kingma kon rond de negende positie goed meekomen met deze dames en kwam zo ook op slechts 15 seconden achter de Engelse uit het water. Klamer volgde als 21e vrouw op 32 seconden. Tijdens de wissel lukte het de twee Nederlandse niet om aansluiting te vinden met de kop- of achtervolgende groep.

Tijdens het fietsen ontstond er een sterkte kopgroep, die de achtervolgende groep steeds verder uit zicht verloor. Klamer en Kingma konden niet in deze eerste groep terecht komen en keken zo tegen een gat van twee minuten aan tijdens het begin van het lopen.

(tekst gaat verder onder foto’s)

De kopgroep tijdens de laatste meters van het zwemmen. (Foto: 3athlon.nl)
Kingma als negende uit het water, 25 seconden achter de eerste vrouw. (Foto: 3athlon.nl)
Klamer als 21e uit het water met 32 seconden op Learmonth. (Foto: 3athlon.nl)

Op de fiets gingen Zafares en Coldwell er hard vandoor: met een groep van vijf op de hielen gaven zij alles om hen voor te blijven. Dit hielden ze vol tot het tien kilometer punt, daarna voegden de twee groepen samen. Kingma en Klamer zaten hier niet bij en vormden daardoor – na deze samensmelting – de achtervolgende groep. De achtervolgende groep keek rond dit punt tegen een gat van ongeveer 30 seconden aan.

(tekst gaat verder onder foto’s)

De kopgroep na 15 kilometer. (Foto: 3athlon.nl)
De achtervolgende groep met Klamer en voorop Kingma. (Foto: 3athlon.nl)
Klamer in de achtervolgende groep. (Foto: 3athlon.nl)
Kingma in de achtervolgende groep. (Foto: 3athlon.nl)

Terwijl in de kopgroep – op dit moment nog bestaande uit zes vrouwen – netjes kop over kop gereden werd leek de samenwerking in de achtervolgende groep niet vanzelf te gaan. Zo verloor de groep de kop steeds verder uit zicht. Halverwege het fietsen was het gat vergroot tot één minuut.

Op het moment dat de eerste vrouwen hun fiets in het rek hingen en hun schoenen aantrokken, hadden Klamer en Kingma nog bijna twee minuten te gaan voordat ook zij op het blauwe tapijt af mochten stappen.

Het was Klamer die als eerste de wisselzone weer verliet: zo liep zij op een zevende plaats weg op 1:53 minuut van nummer één: Zaferes. Kingma volgde op de veertiende positie op 2:02 minuut van de kop.

(tekst gaat verder onder foto’s)

De achtervolgende groep – met Klamer en Kingma – wisselt naar het lopen. (Foto: 3athlon.nl)
Direct na de wissel. Klamer voorop op de zevende plek in de wedstrijd. (Foto: 3athlon.nl)

Voorin het veld nam Taylor-Brown al snel tijdens het lopen de kop over van Zaferes. Na de eerste loopronde zat Zaferes daar nog vlak achter (+0:04), daar achter kwamen Coldwell (+0:26) en Learmonth in de vierde positie (+0:27). Klamer liep rond dit punt op de veertiende plaats (+2:16) en Kingma op plek 20 (+3:21).

(tekst gaat verder onder foto’s)

Klamer tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)
Kingma tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Ondanks het grotere gat op de eerste vrouw wist Klamer halverwege het lopen naar de elfde plaats toe te bewegen; op 1:37 minuut van de kop. In de derde ronde zakte Kingma terug, zo kwam ze op de 27e positie terecht (+4:56).

Ondertussen liep Taylor-Brown krachtig door in de leiding van deze race, ze vergrootte het gat op Zaferes en de vrouwen die daarachter volgden en wist dit tot aan de finish vast te houden. Zo ging de winst naar Taylor-Brown in 1:55:46 , het zilver was aan Zaferes besteed (+0:10) en het brons ging naar Learmonth (+1:35).

Klamer finishte uiteindelijk net buiten de top tien op een elfde plaats (+3:11), Kingma kwam als 27e over de streep (+8:18).

Taylor-Brown pakt het lint. (Foto: 3athlon.nl)
Taylor-Brown en Zaferes vlak na de finish. (Foto: 3athlon.nl)