Een burn-out weerhoudt Jardy van den Heuvel ervan zijn triathlonseizoen in de Eredivisie af te maken. Hij maakt een pas op de plaats en zal zich voorlopig focussen op het afronden van zijn masterscriptie. ,,Het voelt nog onwennig en het moet nog steeds tot me doordringen dat voor nu het seizoen er op zit.”

Van den Heuvel hoopt dat gevoel binnenkort een plaatsje te kunnen geven. Afgelopen donderdag bevestigde een huisarts zijn vermoedens: een burn-out. ,,We spraken af dat ik het weekend in Weert (afgelopen weekend tijdens de Eredivisie, red.) nog zou racen en daarna het sporten twee weken helemaal zou afkappen. Over twee weken zie ik hem weer en dan stellen we een plan van aanpak op om te kijken hoe mijn revalidatie er uit gaat zien.”

Volle agenda’s 
Het leven van een triatleet gaat niet altijd over rozen: het zijn tenslotte ook drie sporten die worden beoefend en dat vraagt om veel trainingsuren. Dit in combinatie met werk, een gezin of studie kan voor volle agenda’s zorgen. Zo combineerde Van den Heuvel zijn trainingsuren met een scriptie: ,,Op het moment ben ik nog bezig met mijn master. Over een maand lever ik mijn thesis in, dus dan loopt dat op zijn einde. Ik wil dit graag succesvol afronden. Als ik dan toch sport en studie in perspectief moet zetten, dan is het op dit moment zeker belangrijker om mijn studie af te ronden. Dus ik maak met het sporten een pas op de plaats.”

De symptomen 
Hoe het zover kan komen? ,,Ik heb mij er in vergist hoeveel meer werk een master zou zijn dan de bachelor die ik daarvoor deed. Daarbij heb ik afgelopen winter ook gewoon heel hard getraind. Als ik daar op terug kijk, denk ik ook wel dat het eigenlijk een beetje te gek was. Ik heb mij heel slecht gevoeld, was veel moe en ik zat er ook mentaal echt doorheen. Fysiek merkte ik wel dat ik sterker werd, dat lieten mijn trainingen ook zien. Als naïef atleet nam ik de rest dan maar voor lief, ik dacht dat het er gewoon bij hoorde.”

Het drukt een behoorlijke stempel op het leven van Van den Heuvel, zo’n burn-out: ,,Ik slaap al maanden heel slecht. Iedere nacht word ik een stuk of acht keer wakker en ik ben hele dagen moe. Als ik in de ochtend zwom en daarna aan mijn scriptie wilde werken lukte het mij gewoon niet. Na een kwartier was mijn concentratie weg. Op het moment is het zo erg dat ik mij zelfs op een film niet kan concentreren.”

Van den Heuvel vorig jaar tijdens het NK OD in Veenendaal. (Foto: Kim van ‘t Verlaat)

Social media 
Van den Heuvel deelde zijn verhaal afgelopen zondag op Facebook, een dappere keus: ,,Ik heb er even over getwijfeld of ik het op social media moest zetten, want er rust nog wel een taboe op. Maar ik wilde niet de hele zomer de vraag krijgen waarom ik niet start. Ik wilde mijn verhaal doen en hoop dat het daarmee dan klaar is.”

Of hier veel reacties op kwamen? ,,Ik ging na het plaatsen even de hond uit laten; toen ik een half uur later thuis kwam ontplofte mijn telefoon.” Niet iedereen had dan ook iets aan Van den Heuvel opgemerkt: ,,Veel mensen waren er van geschrokken en hadden het niet opgemerkt. Achteraf had mijn familie het wel door; mijn moeder vroeg in de winter vaak of het wel goed met mij ging, omdat ze vond dat ik er niet goed uit zag. Maar dit wuifde ik allemaal weg.”

De komende weken zien er voor Van den Heuvel dus heel anders uit: ,,Er valt nu zo’n 25 uur trainen in de week weg. De aankomende week zal ik veel rusten en daarnaast proberen zo efficiënt mogelijk mijn tijd nog te gebruiken voor mijn studie.”