Het is altijd een prachtig plaatje; de massastart van de Age Groupers in Kona. Toch kondigde Ironman gisteren aan dat het iconische triathlon-eiland dit jaar ook een wave start zal kennen.

Voor het eerst zal het veld verdeeld worden over elf startgroepen. Zoals ook voorgaande jaren zal het startschot voor de professionele mannen ‘gewoon’ om 06:25 uur in de ochtend klinken, terwijl de professionele vrouwen vijf minuten later volgen. Na de PC/Open Exhibition en handbikers gaat het eerste startvak Age Groupers om 06:55 van start, terwijl de volgende groepen iedere vijf minuten daarna vertrekken, tot iedereen in het water is.

,,Hoewel we de eenvoud en het iconische beeld van een massastart waarderen, is het onze verantwoordelijkheid een eerlijke race te organiseren voor alle atleten. Een aparte start voor Age Group mannen en vrouwen zorgt voor veel drukte tijdens het fietsen”, aldus voorzitter en CEO Ironman Andrew Messick.

Ironman geeft aan dat deze beslissing is genomen naar aanleiding van het nauwkeurig analyseren van datagegevens van atleten, met het doel om de dichtheid van snelle atleten die gelijktijdig aan het fietsen beginnen omlaag te brengen.

Tijdslimieten 
De nieuwe starttijden hebben verder geen invloed op de bestaande tijdslimieten per onderdeel, dit zal nog steeds zijn: 2:20 uur voor het zwemmen, 10:30 uur voor het fietsen en uiteraard het behalen van de finish binnen de zeventien uur voor een medaille. Dit betekent dat de race om 00:30 middernacht tegen zijn eind loopt. Per atleet is er een individuele klok en wordt de ‘cutoff’ tijd dus gebaseerd op de startgolf.

Minder groepen op de fiets en verbeterde veiligheid
De verandering volgt verschillende eerdere initiatieven door Ironman om de veiligheid van atleten te verbeteren en de dichtheid op het fietsparcours omlaag te brengen. Veel Ironman 70.3 evenementen werken nu ook al met een ‘wave start’, waar atleten zichzelf in een startvak indelen aan de hand van hun geschatte zwemtijd. In Hawaii kiest Ironman ervoor atleten in te delen aan de hand van hun divisie, vermoedelijk zodat atleten alsnog man tegen man kunnen racen om de wereldtitel.

(nieuwe starttijden volgen onder foto)

Massastart Ironman World Championship Kona, Hawaii. (Foto: Frank Wechsel / Spomedis)

De nieuwe tijden van het programma zijn als volgt:
6:25 – MPRO
6:30 – FPRO
6:35 – PC OPEN/ HC
6:55 – M18-39
7:00 – M40-44
7:05 – M45 – 49
7:10 – M50+
7:15 – F18-39
7:20 – F40-54
7:25 – F55+
7:30 – Legacy