Behalve de bekende sprint- en olympische afstand organiseert Triathlon Leiderdorp op 11 augustus dit jaar ook een Ploegentijdrit, Stayer Sprint en een Super Sprint voor de jeugd. Met honderden deelnemers aan de start, en nu dus ook een grote diversiteit aan disciplines, belooft het een mooi, sportief evenement te worden met voor ieder wat wils. Iemand die daar heel goed over kan meepraten is Francien Bouwmeister, voormalig deelneemster en sinds jaar en dag fanatiek vrijwilliger.

,,Ik nam in Leiderdorp deel aan mijn allereerste triathlon ooit. Daarna heb ik vaak meegeholpen als voorfietser in de wedstrijd”, vertelt Bouwmeister. ,,Wat ik zo leuk vind aan deze wedstrijd, is dat alles strak is georganiseerd. Je vindt alle belangrijke dingen op één centrale plek: de start, de wisselzone en de finish. Alles is dicht bij elkaar. Dat maakt het heel overzichtelijk en zeker als je nog niet veel ervaring hebt met triathlons, is dat fijn. Het zorgt ook dat er de hele tijd publiek in je buurt is. Dat stimuleert heel erg en maakt het heel tof.”

‘Heel gaaf’

Als je graag een snelle tijd neer wilt zetten, dan is het parcours volgens Bouwmeister uitermate geschikt: ,,Wat ik heel gaaf vind, is dat het parcours over de N445gaat en de gehele weg daarvoor is afgesloten. Dit is een super strakke asfalt weg – met een paar viaductjes – waar je echt kan knallen. Dat is heel lekker.” Het zwemmen vindt plaats in de vaart: De Zijl ,,Dat is fijn navigeren: tijdens het zwemmen zie je het publiek aan de kant staan. Dit geeft een goed referentiekader en maakt het ook een snel zwemparcours.”

,,Op het terrein hangt die typische sfeer van een sportevenement”, vervolgt Bouwmeister. Er zijn altijd kraampjes en er is veel gezelligheid. Daardoor is het voor publiek ook een leuke wedstrijd, je kunt er een fijne middag rondhangen. Daarbij is er altijd een lokale verslaggever van de radio en krant aanwezig: Teun De Rede. Die roept – als speaker – alles om tijdens de wedstrijd en houdt iedereen enthousiast.”

Uitgebreid programma: Ploegentijdrit, Stayer Sprint & Super Sprint (jeugd)

Het programma is sinds dit jaar dus uitgebreid met drie nieuwe onderdelen: de Ploegentijdrit, Stayer Sprint en Super Sprint (jeugd): tijdens de ploegentijdrit heb je als atleet de kans om over het snelle fietsparcours van Leiderdorp te vlammen in een groepje van minimaal drie of maximaal vijf renners. De ploegentijdrit gaat over een afstand van 40 kilometer en vindt – net als de andere races – plaats op een afgezette N445. De Stayer Sprint wordt een extra spectaculaire sprint triathlon omdat – je raadt het al – er gestayerd mag worden. De korte afstand zoals hij – volgens Bouwmeister – hoort; met de snelheid, spanning en tactiek van het rijden in een groep. Het is zorgen dat je na het zwemmen aansluiting hebt met een groepje, samenwerken en dan alles geven in een spannend looponderdeel. Extra leuk aan dit onderdeel is dat dit niet vaak in Nederland wordt georganiseerd, maar je in Leiderdorp dus wél de kans krijgt om dit te ervaren.

Tot slot is dus ook de Super Sprint (jeugd) nieuw. Speciaal voor de jonge deelnemers wordt er een korte race georganiseerd: 300 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer lopen. Dit zorgt geheid voor een leuke en snelle race, maar is zeker ook een mooie manier om jonge triatleten enthousiast te krijgen voor de sport.

Inschrijven voor de Triathlon Leiderdorp, ongeacht de discipline, kan via de website van het evenement.