Wouter Dijkshoorn en Janine Swaak wonnen gisteren de kwart triathlon in Rijssen. De sprint werd gewonnen door Joost Somsen en Daniëlle Blomsma. Zowel bij de mannen als de vrouwen werden de kaarten tijdens het lopen geschud: zo werden de leiders na het fietsen – Klaus Schlüter en Joyce Mulder – toen nog van hun kopposities ontnomen.

Kwart
De ochtend in Rijssen begon met de kwart afstand: verdeeld over twee series doken om 09:45 en 10:25 de eerste atleten van wal. Bij de mannen was het Schlüter die als eerste uit het water kwam in een indrukwekkende tijd van 12:57 minuut, gevolgd door Teun Pouw, die later in de race terugzakte. Tijdens het fietsen lukte het Dijkshoorn nog niet de verloren tijd met zwemmen goed te maken en zo leidde Schlüter bij aankomst in T2 nog altijd de race. Derde man op dat punt was Martijn Schutteman, maar een podiumplek ging aan hem voorbij tijdens het lopen. Dijkshoorn was niet van plan het bij een tweede plaats te laten zitten en liep met 35:12 minuut een snelle tien kilometer: dat was nog bijna twee minuten harder dan de tweede beste loper van de dag: Rutger op den Dries. Door een sterk fiets- en looponderdeel was het uiteindelijk dan ook Dijkshoorn die de winst pakte, gevolgd door Schlüter (+2:16) en Verhamme (+6:01).

Bij de vrouwen kon niemand in het water Saskia Bekhuis de baas, zij kwam als eerste aan wal met een tijd van 15:14 minuut. Inge Kuiper bereikte haar fiets veertien seconden later. Eenmaal op de fiets pakte Mulder sterk de leiding en met een tijd van 1:05:18 uur fietste zij het hardst van iedereen. Minder dan een minuut daarachter volgde Swaak en op de derde plaats Aafke Willemsen. Tijdens het lopen nam Swaak het stokje over; met 45:20 minuut liep zij de snelste tien kilometer. Zo pakte laatstgenoemde uiteindelijk in een totaaltijd van 2:10:39 de winst, het zilver ging naar Willemsen (+3:23) en het brons was aan Bekhuis besteed (+3:38).

Sprint
In de middag vond de sprint triathlon plaats: deze werd bij de mannen gewonnen door Somsen in 52:42, de tweede plaats ging naar Tim Jongman (+5:32) en de derde naar Stefan Pekkeriet (+8:06). De mooiste podiumplaats bij de vrouwen was voor Blomsma (1:08:39), een trede lager was aan Andrea Bruijnes besteed (+0:20) en met Van Haren was het podium compleet (+3:14).