Aankomende zaterdag vindt in het Portugese Lissabon het EK Mixed Team Relay voor clubteams plaats. Namens Nederland start bij de junioren het team van Triathlon Vereniging Almere. Vandaag kijken we met Joost Friderichs – één van de vier deelnemers – vooruit naar de race. 

Het EK Mixed Team Relay voor clubteams is een gemengde teamestafette waarbij vier atleten om de beurt een minitriathlon (250m zwemmen – 7km fietsen – 1,7km hardlopen) afleggen. Triathlon Vereniging Almere (TVA) wist vorig jaar de meeste punten in de competitie te verzamelen, waardoor ze dit jaarmogen starten bij het EK Mixed Team Relay voor clubteams. Friderichs is een van de atleten die names TVA start. Het is voor hem z’n eerste internationale race en tevens de laatste race van het seizoen. Friderichs is duidelijk over zijn bedoelingen voor het einde van het seizoen: ,,Zaterdag gaan we knallen.” 

Friderichs werd vorig jaar bij de jeugd Nederlands Kampioen cross triathlon en derde in het Jeugd- en Juniorencircuit. Dit was het eerste jaar dat hij bij de junioren van start ging en dat was wel even wennen: ,,Ik zit dit jaar bij allemaal oudere triatleten die al wat meer ervaring hebben.” Doordat Friderichs bij de junioren start, mocht hij ook aan de ETU Junior Cup in Holten meedoen. ,,Het was mijn eerste start bij een Europese wedstrijd en heb hier vooral veel ervaring opgedaan. Bij de Europese wedstrijden gaat het zwemmen echt heel hard. Ik ga daar deze winter weer aan werken.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Joost Friderichs in actie (Foto: Christie Brouwer)

Friderichs kende geen speciale voorbereidingen voor de Mixed Team Relay. ,,Ik heb er niet specifiek voor getraind. Ik train samen met de twee meiden die ook starten bij het Regionaal Trainingscentrum in Almere. Iedereen heeft dit jaar zijn Mixed Relays gedaan en we trainen het hele seizoen door samen. We kennen elkaar dus al goed. Donderdag gaan we de startvolgorde met elkaar bespreken, waarbij we meestal willen beginnen met een goede zwemmer en eindigen met een sterke loper om het af te maken.” Ondanks dat er nog bepaald moet worden wie wanneer start heeft Friderichs wel een voorkeur. ,,Ik vind het leuk om als laatste te gaan, omdat je het dan mag afmaken.”

Het team van TVA vliegt morgen – woensdag – naar Lissabon voor de wedstrijd die op zaterdag wordt gehouden.