EDIT: Twee uur na de race bleek dat één Age Group atleet zich per ongeluk had ingeschreven als vrouw in plaats van als man. Deze man bleek uiteindelijk de winnaar van de wedstrijd en daarmee eindigt Joost Friderichs niet als winnaar, maar als tweede Age Grouper overall. Ook Jim Doornbosch zakt dus een plaatsje overall.

——origineel bericht——-

Challenge Davos werd zojuist dan wel gewonnen door Fransman Simon Viain, maar voor Nederlandse triathlonliefhebbers is de fenomenale prestatie van Joost Friderichs eigenlijk veel interessanter: het nog jonge talent, dat pas kort uitkomt op de langere afstanden, was zojuist de snelste Age Grouper bij de race in Zwitserland en schaarde zich uitstekend tussen het geweld van de profs.

Viain won de wedstrijd, die vooral bekend staat om de dubbele (en loodzware) beklimming van de Flüelapass, in een tijd van 3:37:26 en bleef onder andere Caleb Noble (3:42:33) en Samuel Böttinger (3:43:02) voor. Friderichs racete zijn eigen race, ging ook later van start als Age Grouper en kon zich dus niet aan de profatleten optrekken, maar noteerde desalniettemin razendsnelle tijden.

Na 26:16 minuut kwam Friderichs uit het water en op de fiets noteerde hij, zelfs inclusief de profatleten, de derde tijd. Op dat moment kon Friderichs eigenlijk al voorzichtig beginnen met het vieren van zijn AG overall victory, want zijn voorsprong was toen al opgelopen tot ongeveer tien minuten.

Toch deed de jonge Nederlander het natuurlijk niet rustig aan, want op een halve marathon kan nog veel gebeuren. Hij liep zelfs zo hard door – een halve marathon in 1:23:24 – waardoor hij uiteindelijk finishte in een geweldige tijd van 3:50:37. Daarmee won hij de Overall AG Race niet alleen dik, maar werd hij ook nog eens negende tussen het profveld. De Nederlander Giel Meesen, die zijn eerste race als profatleet beleefde, finishte in 3:50:44 net achter Friderichs.

Ook Jim Doornbosch presteerde goed. Hij werd overall vijfde bij de Age Groupers en finishte in een tijd van 4:05:13. Daarmee won hij zijn leeftijdscategorie M25-29.