Jorik van Egdom heeft zojuist een mooie zevende plaats bij de World Cup in het Tsjechische Karlovy Vary behaald. Aanvankelijk voerde de Nederlander het deelnemersveld tijdens het lopen zelfs even aan, maar de overwinning bleek net te hoog gegrepen. Marco van der Stel en Donald Hillebregt pakten een 19e en 23e plaats en lieten zich ook mooi voor in de wedstrijd zien. De wedstrijd werd gewonnen door de Britse Samuel Dickinson.

Zoals wel vaker werd het zwemonderdeel bij de mannen aangevoerd door Igor Polyanskiy en Richard Varga, die na 18:38 minuut hun 1500 meter hadden afgewerkt. Bijzonder goed was de zwemprestatie van Marco van der Stel, die op slechts acht seconden achterstand als zevende uit het water kwam. Ook Donald Hillebregt hield prima aansluiting door als 21e uit het water te komen met een achterstand van 25 seconden. Jorik van Egdom had aanzienlijk meer moeite door als 43e uit het water te klimmen, op een kleine minuut achterstand op de snelste zwemmers.

Tijdens het fietsen ontstond er een kopgroep bestaande uit achttien atleten. Zeker in de beginfase werd deze aangevoerd door Hillebregt en Van der Stel en dat kwam de twee atleten op complimenten van de commentatoren te staan. ,,Wat is het toch een sterk fietsland”, werd niet voor niets een aantal keren geroepen. Achter de kopgroep een tweede grote groep, met daarin ook Van Egdom, die aanvankelijk op een kleine halve minuut reed. Deze groep zou niet veel later aansluiten – onder andere door goed kopwerk van Van Egdom – waardoor er één grote kopgroep ontstond.

(tekst gaat verder onder foto)

Hillebregt (links) en Van der Stel (rode helm) draaien voorin mee. (Foto: 3athlon.nl)

Gedurende de veertig kilometer op de fiets bleef de groep eigenlijk constant in stand: af en toe waren er wat aanvalletjes op de klimmetjes, maar niemand slaagde er in om definitief weg te komen. En dus begon de grote kopgroep gelijktijdig aan de afsluitende tien kilometer lopen. Van Egdom deed dat meteen met vertrouwen en nam zelfs de leiding in de wedstrijd over. Helaas duurde dat niet lang en werd hij al vlot weer bijgehaald door onder andere de Britse Grant Sheldon en Samuel Dickinson. Toch hield de Nederlander nog wel aansluiting. Na één van vier looprondes kwam Van der Stel als zeventiende door (+ 0:50) en Hillebregt als twintigste (+1:17)

(tekst gaat verder onder foto)

Van Egdom aan de leiding. (Foto: 3athlon.nl)

Halverwege het looponderdeel waren het de twee Britten, samen met de Franse Raphael Montoya, die de wedstrijd aanvoerden. Van Egdom zette alle zeilen bij om de aansluiting te houden, maar moest hier elf seconden toegeven. Ook Van der Stel verloor wat extra tijd (+1:11), evenals Hillebregt (+1:47)

Terwijl de drie Nederlanders wat meer tijd verloren, maakten de drie koplopers het er bijzonder spannend op. Met nog 2.5 kilometer te gaan liepen ze nog steeds bij elkaar, waarbij het meeste kopwerk overduidelijk werd gedaan door de Fransman.

Dickinson plaatste uiteindelijk de beslissende versnelling op een pittig klimmetje. De Brit verhoogde zijn tempo en de andere twee koplopers konden hem niet meer volgen. Uiteindelijk mocht hij de overwinning op zijn naam schrijven na 1:56:12. Montoya pakte het zilver in 1:56:23 en Sheldon het brons in 1:56:41. Van Egdom zakte in de slotkilometers wat weg, maar pakte nog steeds een mooie zevende plaats op 56 seconden van de winnaar. Van der Stel finishte als 19e op 2:53 minuut achterstand en pakte daarmee ook een mooie plaats binnen de top twintig. Hillebregt viel daar net buiten en werd 23e in 1:59:59.

(tekst gaat verder onder foto)

Dickinson wint World Cup. (Foto: 3athlon.nl)

Vrouwenrace: Lotte Wilms top twintig

Bij de vrouwen werd de wedstrijd gewonnen door de Tsjechische Vendula Frintova, die na 2:09:08 over de streep kwam. Bijzonder spannend, want de Amerikaanse Tamara Gorman eindigde slechts vier seconden later als tweede. Het brons was voor de Duitse Caroline Pohle, die 2:10:41 voor haar race nodig had. Ondertussen was het dus de Nederlandse Lotte Wilms die hoge ogen gooide door twintigste te worden. Ze finishte na 2:14:37, kwam dus op gepaste afstand van de winnares, maar pakte wel een mooie top twintig plaats. Dat laatste lukte niet voor Quinty Schoens, maar de jonge atlete zette nog steeds een mooie prestatie neer door 29e te worden in een tijd van 2:17:26. Rani Skrabanja stapte tijdens de race uit.